Az Xboxtól is búcsúzik a Cortana

2019.07.26. 10:06

Mobilappal lehet majd hangparancsokat adni a konzolnak.

Az Xbox One bemutatásakor a Microsoft rengeteg súlyos hibát követett el, a talán legemlékezetesebb, hogy nem lehetett a mostanra nyugdíjazott Kinect mozgásérzékelő nélkül megvásárolni a konzolt, ami 100 dollárral drágábbá tette az egyébként is nagyobb tömegeknek szimpatikus PlayStation 4-nél. A helyzetet súlyosbította, hogy az Xbox One-t eredetileg használni sem lehetett volna a Kinect csatlakoztatása nélkül, bár a nagy felháborodásra válaszul ezen még a konzol megjelenése előtt változtatott a Microsoft, opcionálissá tette a periféria bedugását.

Microsoft Xbox One XForrás: Microsoft

A Kinect erőltetése mögött az volt a ráció, hogy a Microsoft egy új játékkonzol helyett all-in-one szórakoztató központként képzelte el az Xbox One-t (erre akar utalni a One név), amelyet szinte teljes mértékben hangparancsokkal is kezelhettek volna a felhasználók. A problémát az jelentette, hogy a Kinectben voltak az ehhez szükséges mikrofonok, a periféria nélkül csak headseten keresztül lehet parancsokat adni a konzolnak.

Így néz ki az Xbox One új szoftverének a kezdőoldalaForrás: Microsoft

Ugyan nem volt az ördögtől való a Kinectezés, de a Snowden-botrány idején nem bizonyult telitalálatnak az ötlet, hogy a Microsoft egy mindig hallgatózó, kamerákkal felszerelt, plusz általánosságban véve kéretlen és drága eszközt kíván telepíteni a vásárlók nappalijába vagy hálószobájába.

Ehhez képest öt évvel később ott tartunk, hogy az Xbox One hamarosan már csak kényelmetlenség árán lesz hangparancsokkal kezelhető, mivel

a Microsoft az ősszel kidobja a Cortanát az Xbox One szoftveréből.

Ezután a hangparancsokat használni kívánók a mobilos vagy windowsos Cortana appon keresztül tudják majd utasítgatni a konzoljukat, ami jelentős visszalépésnek tűnik, plusz a változtatás megnehezítheti egyes fogyatékkal élő játékosok dolgát is. Az egyetlen jó hír, hogy az Xbox One szoftverének kezdőlapja ezzel párhuzamosan új elrendezést kap, így állítólag hatékonyabban kezelhető lesz a jelenleginél.

A Cortana épp jelentős újrapozicionáláson esik át, a Windows 10 May 2019 Update rendszerben is kikerült a normál keresőből egy külön appba. A változtatások oka, hogy a Microsoft már nem az Amazon Alexával vagy a Google Asszisztenssel rivalizálni próbáló megoldásként tekint rá: a fogyasztók helyett az üzleti ügyfeleket kívánja célba venni vele, lehetővé kívánja tenni a termékeikbe való integrálását.

Hangasszisztens helyett már háttértechnológiaként tekint rá, amelyet bármely olyan cég igénybe vehet, amelyik hangvezérléses szolgáltatást kíván nyújtani.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!