Zsarolóvírus miatt maradtak áram nélkül

10 város - Johannesburg 
Ezek Afrika leggazdagabb városai – galéria
1, Johannesburg (Dél-afrikai Köztársaság) szerepel a lista élén 245 milliárd dolláros összvagyonnal – a városban majdnem ezer multimilliomos lakik.
Vágólapra másolva!
Súlyos incidens történt Johannesburg egyik áramszolgáltatójánál.
Vágólapra másolva!

A zsarolóvírusok senkit sem kímélnek, ezt most komoly kellemetlenség árán tanulhatták meg Johannesburg egyes lakói. A Dél-afrikai Köztársaság legnagyobb és legnépesebb városának City Power áramszolgáltatója csütörtökön esett áldozatul egy meg nem nevezett ransomware-nek, amely titkosította az adatokat a vállalat rengeteg számítógépén és szerverén, így órákra leállt a teljes ügyintézése.

Johannesburg Forrás: AFP/Anadolu Agency/Shiraaz Mohamed

Szerencsére a probléma nem volt hatással az áramtermelési oldalra, azonban ismeretlen számú ügyfélnek még így is súlyos gondokat okozott a zsarolóvírus. A City Power feltöltőkártyás konstrukcióban árusítja a villamos energiát, azaz az ügyfeleknek előre ki kell fizetniük a felhasználandó áramot, ám a rendszerek leállása miatt nem tudtak áramot vásárolni

A helyzetet súlyosbította, hogy a tradicionális fizetésnap minden hónap 25-e az országban, így a szokásosnál is többen próbáltak volna áramot venni a cégtől.

A számlázás mellett az incidens a technikai támogatással is alaposan kiszúrt, az áramszünetek bejelentésére a szokásosnál lassabban tudtak csak reagálni a cég villanyszerelői, emiatt pedig a tipikusnál hosszabb ideig tartó áramszünetekre panaszkodtak a kevésbé szerencsés ügyfelek.

Ha minden jól megy, akkor a City Power szerint a pénteki nap során sikerülhet teljesen visszaállítania az összes rendszerét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!