23 millió bankkártya adatait árulják a sötét weben

Bank cards of international payment systems VISA and MasterCard card plastic system deposit HORIZONTAL payment banking visa credit wallet mastercard SQUARE FORMAT
Vágólapra másolva!
Ezek javát amerikai polgároktól lopták el valamilyen módon.
Vágólapra másolva!

A magyar internetezőket célba vett adathalász kampány kapcsán sokakban felmerülhetett, hogy mégis mit kezdenek a bűnözők az ellopott bankkártyaadatokkal? A számukra valószínűleg legjobb megoldás, ha eladják az adatokat más csalóknak a sötét weben. A vevők azok, akik ténylegesen megpróbálnak visszaélni az adatokkal, például szoftverek aktiválására használható licenckulcsokat vásárolnak velük a neten, majd a kódokat erősen nyomott áron továbbértékesítik más piactereken.

A kép csak illusztráció Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Vladimir Trefilov

A Sixgill biztonsági cég néhány napja elérhetővé tett egy friss jelentést, amely szerint a sötét weben az idei évben eddig 23 millió bankkártya adatai cirkuláltak. A kártyák 64,5 százaléka amerikai fogyasztóktól származik, a másodiknak bejött brit kártyák már csak 7,4% részesedést tudnak felmutatni, míg a harmadik indiaiak része csupán 3,78%.

TOP14: a kártyaadatok származási ország szerinti megoszlása Forrás: SixGill

A származási országok szerinti TOP14-es lista végén Oroszország van, onnan csak 314 kártyát árulnak a csalók, ami 0.0014% részesedést jelent. A kutatók szerint ennek két fő oka lehet: egyrészt az országban nincs 11 ezer dollár az egy főre jutó GDP, így nem vonzóak a helyi kártyák, másrészt pedig a bűnözők népes tábora maga is orosz, nem szeretnék kiváltani a helyi nyomozóhatóságok érdeklődését.

Magyarország nincs a listán, nem világos, hogy egyáltalán találtak-e itthonról származó kártyát a kutatók.

A Sixgill kutatása szerint a sötét web számos piacterén árulnak lopott kártyaadatokat, azonban a legnépszerűbb három piactéren árulják az információk 64 százalékát. A leggyakrabban árult kártyák VISA típusúak (57%), a MasterCardok csak a kínálat 29 százalékát teszik ki, míg az American Express részesedése 12 százalék.

Végül a nagy kérdés: mégis mennyibe kerülnek az adatok? A beszámoló szerint a vevők akár 5 dollárért (~1500 forintért) is vehetnek kártyaadatokat, bár ennyiért csak CVV-kód nélküliek kaphatóak. Ezek online fizetésre nem használhatóak, de hamisított mágnescsíkos kártyák gyártására állítólag megfelelnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!