Horrorsérülést okozott a mobiltöltő

modern kínai vécék
A Chinese man tries to recharge his smartphone through a mobile phone charging machine at a "five-star" public toilet in Shenyang city, northeast China's Liaoning province, 23 November 2017. Shenyang's first "five-star" public toilet was opened in northeast China's Liaoning province, 23 November 2017. The public toilet is equipped with auto flush intelligent toilets and offers free toilet paper through scanning people's faces. The mobile phone charging machine and First Aid Box are installed in the public toilet. And pictures of beautiful women are pasted on the wall beside the urinals.
Vágólapra másolva!
A nevesincs modellek kerülése és a biztonságos üzemeltetés is kulcsfontosságú.
Vágólapra másolva!

Volt már precedens arra, hogy közismert gyártók kénytelenek voltak visszahívni a termékeikhez biztosított töltőket, azonban aki a márkás eszközéhez mellékelt adaptert használ, annak általánosságban véve nem kell félnie az áramütéstől, vagy éppen a töltő kigyulladásától. Ez alól persze kivételt képeznek az olyan esetek, mikor megsérül a töltő vezetéke vagy műanyag borítása, ilyenkor bármilyen töltő veszélyessé válhat.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Yang Yang

A nevesincs cégektől származó töltők biztonsági szempontból sajnos teljesen más kategóriába esnek. A brit Electrical Safety First fogyasztóvédelmi szervezet még 2017 végén 400 darab nem hivatalos iPhone-töltőt tesztelt, az eredmény pedig minden várakozást felülmúlt: három darab felelt meg a szabványoknak és a racionális elvárásoknak, míg huszonkettő már az első áram alá helyezése során megadta magát.

A tesztelt termékek 98 százaléka nem felelt meg az efféle eszközökkel szemben támasztott érintésvédelmi követelményeknek, és/vagy bizonyult potenciálisan tűzveszélyesnek.

Ha ez nem lett volna elég ijesztő, akkor az Annals of Emergency Medicine orvosi szaklapban megjelent cikk egy olyan horrorbalesetet ismertet, amelynek során egy noname, olcsó iPhone-töltő csúnya égési sérülést okozott egy 19 éves lánynak.

Az áldozat sérülése Forrás: Carissa Bunke / Annals of Emergency Medicine

Az áldozat elővigyázatlan módon a párnája alá dugta a töltőkábel végét, de a töltőt nem húzta ki a konnektorból. A párnán fekve egyszer csak heves fájdalmat érzett a nyaka körül: az orvosok szerint a nyaklánca olyan szerencsétlenül létesített elektromos kapcsolatot a töltőkábel dugójával, hogy lezárta az áramkört.

Erre a nyaklánca egyenáram alá került, és szó szerint elkezdett beleégni a nyakába.

Az égési sérülésének az ellátása után azonnal hazamehetett a sürgősségiről, de valószínűleg élete végéig kénytelen lesz egy rendkívül csúnya, feltűnő sebhellyel élni.

Nem világos, hogy ebben a specifikus balesetben mennyire játszott közre a töltő nevesincs jellege, azaz mondjuk az Apple hivatalos töltőjével előfordulhat-e ugyanilyen baleset.

Akármi is legyen a helyzet, mindenkinek érdemes az eszébe vésni, hogy

  • a töltő vásárlásakor a minőséget kell választani,
  • a használatakor el kell kerülni a feltétlenül szükségesnél több fizikai kontaktust a töltővel és a kábelével,
  • használat után a töltőt áramtalanítani kell a konnektorból való kihúzásával.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!