Így teheti igazán hasznossá okostelefonját a nyaralás alatt

nyaralás, okostelefon, hasznos, applikáció, térkép, lámpa, kamera
Nyaralásnál jól jöhet az okostelefon.
Vágólapra másolva!
Okostelefonja ma már szinte mindenkinek van, azonban tapasztalataink szerint sokan nem is tudják, hogy mekkora érték van a kezükben vagy a zsebükben, hiszen nem használják ki a benne rejlő lehetőségeket.
Vágólapra másolva!

Pedig egy mobil iszonyú hasznos lehet például egy nyaralás során is, mutatunk is néhány példát, hogy mire és hogy lehet használni. Korábban már írtunk külön a Google Térkép szolgáltatásairól, így arra a remek szoftverre ebben a cikkben már nem térnénk ki, de mindenkinek javasoljuk, hogy azt is olvassa el, ha eddig nem tette meg!

Szálláskeresés, szállásfoglalás

Ma már rengeteg olyan ingyenesen letölthető alkalmazás van, amelyek segítségével szállásokat kereshetünk és foglalhatunk le viszonylag egyszerűen. Ilyen például a Booking.com, a Szállás.hu, vagy a kicsit más, de végeredményben hasonló célt szolgáló Airbnb is.

Nem az a kérdés, hogy használunk-e a nyaralás alatt telefont, hanem inkább az, hogy mennyit használjuk Forrás: Origo

Ezekben minden részletre kiterjedően megadhatjuk a preferenciákat kezdve attól, hogy hova, mikor, hányan mennénk egészen odáig, hogy hány fürdőszobát szeretnénk, akarunk-e kerti bútorokat vagy vihetünk-e magunkkal jószágot, például tengerimalacot, esetleg kutyust.

Ha ezeket gondosan kitöltjük, akkor ipari mennyiségű, de többnyire érdektelen opció helyett kapunk jóval kevesebbet, de ez mind olyan lesz, ami beválhat nálunk.

Ráadásul a foglalást és a fizetést is bonyolíthatjuk sok esetben az applikációkon keresztül, nézegethetünk fényképeket az ingatlanokról, és még a tulajdonosokkal is egyszerűen felvehetjük a kapcsolatot. Ha pedig ily módon többször is foglalunk szobát vagy lakást, esetleg másoknak is ajánljuk-e módszereket, akkor akár még pénzjutalmat, kedvezményt is kaphatunk. Az ilyen típusú alkalmazásokat egyszerűen össze is köthetjük a levelezőprogramunkkal, és beállíthatjuk azt is, hogy ha bármilyen releváns információ érkezne be, akkor arról e-mailben is tájékoztassanak. Ezeket a szálláskereső, szállásfoglaló applikációkat a legmelegebben tudjuk ajánlani mindenkinek, rengeteg idő, energia és pénz spórolható meg a segítségükkel.

Vonat- és buszjegy

Magyarországon például kiválóan el lehet mélyedni a vasúti menetrendben az Elvira vagy a Vonat.info ingyenes telefonos appok segítségével, és ez utóbbi segítségével még jegyet is szoktunk gyorsan és könnyen vásárolni. Sőt, ha online vesszük meg a bilétát, akkor nincs szükség papírra, és még kedvezményt is kapunk, ami duplán jó üzlet.

A zsebünkben hordjuk a térképet, a kamerát, a navigációs rendszert és az útikalauzt Forrás: Origo

Buszozásnál, több járműtípust is érintő belföldi utazásnál a Menetrendek.hu alkalmazást javasoljuk bátran mindenkinek. Itt kereshetünk indulási és végcélra és konkrét járatra is, és a szoftver intelligensen képes több eszközt is érintő, átszállásokat is beszámító komplex útiterveket is kidolgozni.

Repülőjegy

Repülőjegyet keresni és foglalni szerintünk kényelmesebb számítógépen, mert rengeteg adatot kell megadni a légitársaságok túlzsúfolt oldalain, ami mobilon annyira nem komfortos. Ha már viszont megvan a tikett, azt kérhetjük a telefonunkra is, így nem kell a beszállókártya kinyomtatásával vacakolni az online check-in (ezt mindenképpen érdemes megejteni, hogy ne kelljen sorba állni a reptéren) után. Kapunk egy szimpla QR-kódot levélben, amit akár le is menthetünk, és már csak arra kell figyelni, hogy legyen elég kakaó az akkumulátorban, hogy feljussunk a gépre, mert a bejáratnál is ellenőrzik azt. Ez a módszer sokkal jobb, mint a papír beszállókártyával vacakolni (de ha valakinek az jobb érzést okoz, nyugodtan nyomtassa ki azt is!). Sok légitársaság már rendelkezik saját alkalmazással, amelyet érdemes a repülés előtt letölteni. Itt nagyon kellemes felületen kezelhetőek a beszállókártyák, amelyek pillanatok alatt elérhetőek, és a járat indulásáról, az esetleges késésről, és a beszállókapuról is kapunk ezen keresztül hasznos információkat.

Navigáció

Ha idegen helyen autózunk igen-igen hasznos valamilyen navigációs alkalmazás. A már említett Google Térkép utazástervezője mellett még melegen tudjuk javasolni a direkt e célra fejlesztett, Waze nevű szoftvert is. Ezen ugyanis még valós idejű információkat kapunk az esetleges dugókról, balesetekről, torlódásokról, sőt még a traffipaxokról is. Magyar nyelven is kommunikál, képes hangutasításokkal is vezérelni (pl: A következő kereszteződésnél forduljon jobbra!), nem szükséges hozzá külön eszköz, csak egy telefon, és még fizetni sem kell érte!

Regionális appok

Manapság megfigyelhető trend (szerencsére!), hogy az egyes régiók, hegységek, megyék vagy szigetek saját egyedi alkalmazást készítenek maguknak. A közelmúltban Franciaországban töltöttünk tíz napot, letöltöttem a helyi applikációt, amiben benne voltak a turistautak, konkrét túrák, aktív tevékenységek (pl. vadvízi evezési lehetőségek, lovaglócentrumok stb.) látnivalók, tudnivalók, fontos helyszínek, boltok, éttermek.

A regionális alkalmazások nagyon hasznosak lehetnek Forrás: Origo

Természetesen a rendes leírások és képek sem hiányoztak mellőlük, így a szoftver gyakorlatilag úgy funkcionált, mint egy útikönyv. Azzal a kis különbséggel, hogy ebben mindig naprakész információk vannak, és elfér egy vékony zsebben is! Ha valahova elutazunk mindenképpen érdemes utánanézni, hogy van-e ilyen regionális alkalmazás, és ha igen, akkor azonnal töltsük le, és ismerkedjünk meg vele!

Zseblámpa

A legtöbb telefonon van zseblámpa funkció, ami a fényképezőgép LED "vakuját" használja. Ez nagyon-nagyon jól jöhet sátrazásnál, táborozásnál, vagy ha idegen helyen elmegy az áram, és nem tudjuk, hogy hol keressük az elemlámpát!

A beépített lámpáról nem szabad megfeledkezni Forrás: Origo

Kamera

Azt nem mondjuk, hogy a telefonok kamerarendszere professzionális lenne, de azt igen, hogy készíthetőek egészen pofás képek még a belépő szintű modellek többségével is. Így tehát nem kell magunkkal cipelni egy kényelmetlen, "rendes" fényképezőgépet. Igaz, nem árt kitanulni ehhez a fényképező funkció használatát, például, hogy hol az objektív (mit takarunk ki az ujjunkkal), érdemes-e minden körülmények között az automatára hagyatkozni, vagy jobban járhatunk olykor a manuális beállításokkal stb. stb.

A mobil helyettesítheti a fényképezőgépet Forrás: Origo

Az is jó abban, ha a mobilt használjuk fotóapparátnak, hogy rögtön tölthetjük fel a képeket a közösségi oldalakra, vagy a felhőalapú tárhelyünkre, esetleg azonnal küldhetjük a képet a rokonoknak, barátoknak, hogy mutassuk, merre járunk. Ha pedig valaki sokat jár nyaralni, és éppen új telefon vásárlásán töri a fejét, és még fotózni is szeret, akkor a legjobb, ha olyan új mobilt választ, amibe az átlagosnál jobb kamerát szereltek!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!