Hátsón billentené a közösségi médiát egy szenátor

mobilozás zebrán
Woman using cell phone while crossing in a crosswalk. Paris, France GARO/PHANIE
Vágólapra másolva!
Többek közt betiltaná az automatikusan elinduló videókat.
Vágólapra másolva!

Josh Hawley republikánus szenátor a héten új törvénytervezetet nyújtott be az Egyesült Államok Szenátusában, amellyel betiltaná a közösségi média számos függőséget okozónak, vagy kizsákmányolónak vélt praktikáját.

Forrás: AFP/Phanie/GARO/PHANIE/Garo

Amennyiben a jelenlegi formájában elfogadják a szenátor javaslatait, akkor a közösségi webhelyek a jövőben nem használhatnának automatikusan elinduló videókat, illegálissá válna a hírfolyamaik végtelen görgetési mechanizmusa, továbbá az olyan achievementektől is búcsúzniuk kellene, amelyek nem biztosítanak számottevő jutalmat.

Az achievementeket játékokban szokás használni, felhasználói tettekért vagy eredményekért járó virtuális elismerésekről van szó, amelyek a gyakorlatban semmiféle előnyt nem kínálnak.

Viszont vannak olyan játékosok, akik kényszeresen törekednek a megszerzésükre.

A törvényjavaslat további érdekesebb részei közül kiemelhető, hogy az engedélykérések esetén előírná az igenlő és a nemleges válaszok azonos láthatóságát, kötelezővé tenné az appokban a használattal eltöltött idő követhetőségét, továbbá az időszabályozási funkció beépítését.

A tervezet szerint portáloknak a böngészésük természetes megszakítására sarkolló töréspontokat kellene tenniük a webhelyeikbe és az appjaikba, bár ez alól kivételt kapnának a zeneközpontú közösségi hálózatok.

Nem világos, hogy a szenátornak mennyi esélye van a törvénytervezet megszavaztatására, a közösségi hálózatok minden bizonnyal teljes erővel lobbizni fognak ellene.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!