Megúszta a börtönt a WannaCry megállítója

marcus hutchins wannacry
Marcus Hutchins egy domaincím bejegyzésével képes volt deaktiválni a WannaCry zsarolóprogram titkosítómodulját
Vágólapra másolva!
Zsengébb korában banki trójai készítésében segédkezett.
Vágólapra másolva!

2017 májusában váratlanul az egész világ megismerte a brit Marcus Hutchins nevét, a fiatal biztonsági szakember egyetlen domainnév bejegyzésével képes volt hatástalanítani a WannaCry zsarolóvírust. A ransomware érdekességét az adta, hogy az USA Nemzetbiztonsági Ügynökségétől (NSA) kiszivárgott, EternalBlue sebezhetőséget használta a terjedéséhez.

Marcus Hutchins Forrás: Frank Augstein/AP

Épp ezért is óriási meglepetést okozott, mikor ugyanezen év augusztusában Hutchinst letartóztatta az Egyesült Államokban az FBI, a közismert Kronos banki trójai, továbbá a hozzá kapcsolódó UPAS Kit kártevő készítésével és terjesztésével vádolva. A biztonsági szakma sokáig meg volt győződve a fiatalember ártatlanságáról, azonban idővel gyűlni kezdtek az ellene szóló bizonyítékok, idén áprilisban pedig egy vádalku keretében bűnösnek vallotta magát.

A napokban végre lezárult az ügye, a bíró pedig a vádak és a bizonyítékok homályossága, a WannaCry megállítása, továbbá a nagyon fiatal korában elkövetett bűneinek látszólag őszinte megbánása miatt megkegyelmezett neki:

ugyan elítélte, azonban letöltöttnek könyvelte el a büntetését, így nem kell börtönbe vonulnia.

Viszont az Egyesült Királyságba való visszatérése után nem tud majd újból belépni az USA területére, hacsak nem részesül az USA elnökének a bocsánatában. Az ügyvédje már megerősítette, hogy be fogja adni a kérelmet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!