Úton a felső kategóriás Radeonok

amd radeon rx 5700 xt videokártya
AMD Radeon RX 5700 XT
Vágólapra másolva!
Az új modellek már a Navi architektúrát használják majd.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nagyon keveset tudni arról, hogy a 7 nanométeres Navi grafikus processzort használó Radeon RX 5700 / 5700 XT piacra dobása után mi lesz az AMD következő lépése a videokártyák piacán. Csupán annyi biztos, hogy a vállalat linuxos driverében feltűnt már a Navi grafikus processzor néhány rejtélyes variánsa, de amennyiben maradt az előző generációs Polaris esetében használt elnevezési konvencióknál, akkor azok gyengébbek lesznek az RX 5700-asokban használtnál.

AMD Radeon RX 5700 XT Forrás: AMD

Dr. Lisa Su, az AMD vezérigazgatója a cég második negyedéves eredményeinek az ismertetése során egy befektető kérdésére megerősítette, hogy a vállalat vissza kíván térni a Navival a felső kategóriás videokártyák piacára.

Állítása szerint az AMD-nek rengeteg olyan 7 nanométeres terméke van, amelyeket egyelőre nem jelentett be, de ennél több konkrétummal sajnos nem szolgált.

A tájékoztatás persze nem túlságosan meglepő, az exkluzívan Radeonokkal foglalkozó Sapphire kártyagyártó nemrég kegyetlen mennyiségű Radeon RX 5000 videokártyát jegyeztetett be a Eurázsiai Gazdasági Bizottságnál. Fennáll a gyanú, hogy a cég legalább részben vaktában lövöldözött, kényelmi okból spekulatív módon is levédetett bizonyos típusszámokat, hogy az esetleges megjelenésük esetén ne kelljen megint papírmunkát leadnia miattuk.

Viszont joggal feltételezhető, hogy a Sapphire illetékesei valamilyen szinten rálátnak az AMD terveire.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!