Így szerkesztheti ingyen nyári fotóit

fotó, felhő, New York, Brooklyn, híd, hudson
Ebből a képből is ki lehet hozni kicsit többet egy készerkesztő programmal.
Vágólapra másolva!
Az egyre olcsóbbá váló digitális fényképezőgépek, és az egyre jobb kamerákkal rendelkező okostelefonok révén minden korábbinál nagyobb szerepet játszik az életünkben a fotózás. A különféle közösségi oldalak, képmegosztó appok, illetve a képek egyszerű kezelésére alkalmas elektronikai eszközök révén pedig pillanatok alatt eljuttathatjuk az egész világhoz alkotásainkat, és ezek után már nem meglepő, hogy az elmúlt években a netes kommunikáció is átalakult, és jelentősen eltolódott vizuális irányba.
Vágólapra másolva!

A különféle képszerkesztő szoftverek révén pedig egyrészt szebbé-jobbá varázsolhatjuk a fotóinkat, másrészt pedig teljesen új értelmet adhatunk nekik, ha például valamilyen szöveget helyezünk el rajtuk. A profi alkalmazások szó szerint csodákra képesek, de ennek általában ára van, azaz pénzbe, sok pénzbe kerülnek. Például az Adobe nevű szoftverfejlesztő a Photoshop nevű programért 150 000 forintot kér el, és ennek fejében is csak egy évig lehet használni. És persze a legtöbb "átlagos", "hétköznapi" felhasználó az ilyen szoftverek tudásának csak nagyon kis hányadát használja ki, szóval igazából nincs is szüksége ilyen nagy tudású, drága dologra.

Ebből a képből is ki lehet hozni kicsit többet egy készerkesztő programmal. Forrás: Origo

Ám aggodalomra semmi ok, mint mindenre, erre is van megoldás! Létezik egy csomó ingyenes képszerkesztő, képmódosító program, amelyek között akadnak egyfunkciós darabok épp úgy, mint komplexebbek, amelyek több mindenre használhatóak. Lássunk ezek közül néhányat!

Alapfeladatokra tökéletes - Irfanview

Az Irfanview egy szuper kis program, amely az alapfeladatok ellátására alkalmas: Lehet vele képrészleteket kivagdosni, módosítani a kontraszton, fényerőn, színtelítettségen és fehéregyensúlyon, és néhány effektet is tartalmaz. Így például segítségével elmoshatóak, invertálhatóak, pixelesíthetőek a képek.

Az Irfanview rengeteg effektet tartalmaz. Így bütyköltük meg vele a TechBázist! Forrás: Origo

Az Irfanview nagyon gyorsan és könnyen kezelhető, használatába viszonylag hamar bele lehet jönni. Bátran ajánljuk mindenkinek!
Innen lehet letölteni.

Az online képszerkesztő - BeFunky

Az Irfanviewhez nagyjából hasonló szintet képvisel a BeFunky, amely böngészőből futtatható, azaz nem kell letölteni és installálni. Emiatt kicsit lassabb, nem is annyira kifinomult, de hát valamit valamiért. A BeFunky jó kis alkalmazás, ha idegen gépnél vagyunk, ahova nem töltögethetünk le bármit, akkor nagyon hasznos lehet.
Innen érhető el.

Szövegbuborék

Előfordulhat, hogy valaki csak néhány, a képregényekből ismert szövegbuborékkal szeretne feldobni egy képet. Erre tökéletes a Phrase.it nevű weboldal, ahova csak fel kell tölteni a fotót, és máris lehet húzogatni a megfelelő helyre a szövegbuborékot, amelynek mérete, formája is módosítható (a szövegé is). A módosított, kész változat pedig egyetlen kattintással letölthető. A Phrase.it böngészőből működik, tehát semmilyen letöltésre, telepítésre nincs szükség.
Itt érhető el.

Feliratok a képeken

Sokszor nincs másra szükség, mint hogy elhelyezzünk valamilyen feliratot, szöveget a képen. Erre elméletileg alkalmas a Windows előre telepített grafikai programja, a Paint is, de az az igazság, hogy ennek használatával a végeredmény szinte mindig nagyon csúnya lesz. Viszont van egy csomó böngészőből is elérhető apró alkalmazás, amely erre szolgál.

Csillogó betűket is tehetünk a képekre a Glitter Photo segítségével. Forrás: Origo

A személyes kedvencünk a Glitter Photo, amellyel akár csillogó-villogó, "diszkósított" karakterek is felpakolhatóak a fotókra, úgy, hogy a szöveg el is forgatható. Iszonyú giccses, bazári, és ezáltal csoda vicces alkotások hozhatóak össze így.
Innen érhető el.

Komoly munkára is alkalmas

Van olyan ingyenes képszerkesztő is, amely a profi programokkal is felveszi a versenyt. Ez pedig a közösségi alapon fejlesztett Gimp, amely egy rettentetesen sokoldalú szoftver, amely tényleg csodákra képes.

Ha valaki rászánja az időt, akkor komoly grafikai munkákra is használhatja. Ingyen! Forrás: Origo

Viszont az is tény, hogy egy csomó időbe telik, míg az ember belejön a kezelésébe. De aki komolyan szeretne grafikával, képszerkesztéssel foglalkozni, és nem akar vagy tud erre pénzt költeni, annak megéri beletenni az energiát!
Innen tölthető le.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!