Megmentenék a Flash-játékokat

2019.08.27. 08:07

Jövőre végleg nyugdíjba vonul az Adobe beépülője.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2020 vége jelentős mérföldkő lesz az internetes technológiák történetében, hiszen megszűnik az Adobe Flash böngészőbeépülő támogatása. A technológia majdnem két évtizeden keresztül az egyetlen módja volt annak, hogy videókat lehessen lejátszani a böngészőkben, interaktív appokat vagy játékokat lehessen készíteni a webre.

Eredetileg Flash-játékként kezdte a pályafutását a Candy Crush SagaForrás: AFP/Philippe Huguen

A Flash felett mára eljárt az idő: egyrészt a ma használt okostelefonos operációs rendszerek készítői az erőforrásigénye miatt soha nem kívánták látni a mobilokon, másrészt abszolút hírhedt az extrém mennyiségű sebezhetőségéről, harmadrészt pedig az általa kínált funkciók többsége az elmúlt években beépülők nélkül is kivitelezhetővé vált a böngészőkben.

Persze a hosszú pályafutása miatt a Flash rendelkezik kulturális jelentőséggel, egyesek pedig úgy gondolják, hogy ezt az örökséget meg kell őrizni az utókor számára.

Az elmúlt hónapokban a webes kreatív projekteket gyűjtő NewGrounds portál egyik hozzájárulója dolgozni kezdett egy Ruffle nevű Flash-emulátoron. A Rust programozási nyelven írt szoftver egyelőre korai stádiumban van, jelenleg a videók és az animációk lejátszásának megoldásán van a hangsúly, de idővel az Adobe Flash teljes funkcionalitását emulálni szeretnék benne.

A terv végső soron az, hogy beépülők telepítése nélkül játszhatóak legyenek a böngészőkben a régi Flash-es játékok, ezzel megőrizve azokat az utókornak.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!