Megmentenék a Flash-játékokat

candy crush pad top
A person plays on his tablet with Candy Crush Saga games developed by British King Digital Entertainment, on March 6, 2014, in Lille, northern France. The game is free, but players can pay for in-app extras to help them pass up through its more than 500 levels. Millions of commuters, teenagers -- even pensioners -- clock in daily to test their skills at the game, which involves lining up tiny pieces of colored sweets to make them vanish from the screen of their computer or mobile phone. AFP PHOTO PHILIPPE HUGUEN
Vágólapra másolva!
Jövőre végleg nyugdíjba vonul az Adobe beépülője.
Vágólapra másolva!

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2020 vége jelentős mérföldkő lesz az internetes technológiák történetében, hiszen megszűnik az Adobe Flash böngészőbeépülő támogatása. A technológia majdnem két évtizeden keresztül az egyetlen módja volt annak, hogy videókat lehessen lejátszani a böngészőkben, interaktív appokat vagy játékokat lehessen készíteni a webre.

Eredetileg Flash-játékként kezdte a pályafutását a Candy Crush Saga Forrás: AFP/Philippe Huguen

A Flash felett mára eljárt az idő: egyrészt a ma használt okostelefonos operációs rendszerek készítői az erőforrásigénye miatt soha nem kívánták látni a mobilokon, másrészt abszolút hírhedt az extrém mennyiségű sebezhetőségéről, harmadrészt pedig az általa kínált funkciók többsége az elmúlt években beépülők nélkül is kivitelezhetővé vált a böngészőkben.

Persze a hosszú pályafutása miatt a Flash rendelkezik kulturális jelentőséggel, egyesek pedig úgy gondolják, hogy ezt az örökséget meg kell őrizni az utókor számára.

Az elmúlt hónapokban a webes kreatív projekteket gyűjtő NewGrounds portál egyik hozzájárulója dolgozni kezdett egy Ruffle nevű Flash-emulátoron. A Rust programozási nyelven írt szoftver egyelőre korai stádiumban van, jelenleg a videók és az animációk lejátszásának megoldásán van a hangsúly, de idővel az Adobe Flash teljes funkcionalitását emulálni szeretnék benne.

A terv végső soron az, hogy beépülők telepítése nélkül játszhatóak legyenek a böngészőkben a régi Flash-es játékok, ezzel megőrizve azokat az utókornak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!