Elkaszálhatta az iPhone walkie-talkie funkcióját az Apple

2019.08.27. 18:06

Rövid hatótávolságú, közvetlen üzenetküldésre adott volna lehetőséget.

A The Information beszámolója alapján az Apple egészen a közelmúltig egy walkie-talkie-szerű funkción dolgozott, amely az 5G modemmel ellátott iPhone-októl kezdve állt volna a mobilozók rendelkezésére. Ez mobilhálózatot nem igénylő, aránylag rövid hatótávolságú kommunikációt tett volna lehetővé a készülékek között, bár a leírásból sejthetővel ellentétben nem hangbeszélgetés, hanem üzenetküldés formájában.

A kép csak illusztrációForrás: Pixabay / Pexels

A 900 MHz-es frekvencián zajló, készülékek közti közvetlen üzenetküldés célja az lett volna, hogy mobilhálózati lefedettség nélküli helyeken is képesek legyenek kapcsolatban maradni a mobilozók, például a síeléskor vagy túrázáskor szétváló csoportok tarthatták volna egymással a kapcsolatot.

Nem világos, hogy milyen hatótávolságra lehetett volna számítani, de a frekvenciából ítélve jó eséllyel tiszteletre méltó sugarat képzeltek el neki a tervezők.

Sajnos a kiadvány forrásai nem tudták megmondani, hogy miért függesztette fel a fejlesztését az Apple, de két lehetséges magyarázat is van: egyrészt nemrég elhagyta a céget a funkció mellett kampányolt Rubén Caballero, másrészt pedig időközben az Apple úgy döntött, hogy Intel helyett a Qualcommtól származó 5G modem kerül majd a belátható jövőben piacra kerülő telefonjaiba.

Időközben persze az Apple felvásárolta az Intel modemes részlegét, úgyhogy ha technikai okai vannak a helyzetnek, akkor ezek pár éven belül megoldódhatnak.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!