Rendezte a processzoros perét az AMD

2019.08.28. 14:07

Bő 12 millió dollárt fizet ki egy tárgyalótermen kívüli megállapodás keretében.

Érdekes jogi malőrbe került még négy évvel ezelőtt az AMD, az Egyesült Államokban csoportos keresetet adtak be megtévesztő reklámozás miatt a vállalat ellen a 2011-ben piacra került Bulldozer mikroarchitektúrája, továbbá annak a továbbfejlesztett változatai (például a Piledriver és az Excavator) miatt.

AMD FX processzorForrás: AMD

A felperes azt állította, hogy az AMD megtévesztő módon hirdette processzorainak magszámát. Az érvelés az, hogy a Bulldozer architektúrában modulokba szervezték a mérnökök a processzormagokat, egyetlen modulba két magot tettek. Ezek a magok viszont megosztoztak egyes erőforrásokon, például a lebegőpontos egységen és néhány végrehajtással kapcsolatos erőforráson, így önmagukban nem mondhatóak teljes értékűnek.

Azaz a felperesek szerint például a nyolcmagosként hirdetett AMD FX processzorok valójában nem nyolcmagosak, még ha négynél valamiképp több is van bennük.

A processzormag definícióján olyan négy éven át veszekedett a felperesek ügyvédi irodája és az AMD, ám idén januárban a bíró az előbbieknek adott igazat, és jóváhagyta a tárgyalás megkezdését.

Erre az AMD úgy döntött, hogy inkább a tárgyalótermen kívül rendezi az ügyet, és megállapodott az ügyvédi irodával abban, hogy kifizet 12,1 millió dollár kártérítést. Egyenként olyan 35 dollár kártérítést kapnak majd a pertársaság tagjai.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!