Egyre több veszély fenyegeti a magyar netezőket

2019.08.28. 16:06

Viszont a hazánkból indult kibertámadások mennyisége drámaian esett.

A Kaspersky internetes böngészéssel kapcsolatos kockázatokat elemző negyedéves jelentése, a Kaspersky Security Bulletin szerint az előző év hasonló időszakához képest Magyarország több helyet lépett előre a webes böngészésből eredő támadások és a lokális kockázatok listáján is.

Forrás: Kaspersky Lab

A vállalat a védelmi szoftverei, a KSN (Kaspersky Security Network) rendszerben résztvevő számítógépeken az idei év második negyedévben semlegesített támadásokat elemezte jelentésében. Az elemzésből kiderül, hogy a leggyakoribb támadások még mindig a böngészőkön keresztül érik a felhasználókat. Ez általában akkor történik, amikor a felhasználók tudtukon kívül fertőzött oldalakat látogatnak meg.

A támadások egy részében a felhasználók is aktív szerepet játszanak, amikor rosszindulatú programokat töltenek le, valódi programoknak gondolva azokat.

A cég adatai szerint az idei második negyedévben a magyar felhasználók tekintetében a böngészőből eredő támadások száma nőtt (2018: 24,4%, 2019: 27,9%), így Magyarország a tavalyi év azonos időszakához képest előrébb került az országok veszélyeztetettségi listáján, az 55.helyre a 67. helyről.

A legtöbb ilyen jellegű támadást elszenvedő országok listáját továbbra is Algéria vezeti, ahol a felhasználók több mint 44%-át támadták ilyen módon, majd Nepál és Albánia következik a rangsorban.
Számottevő volt a növekedés a lokális kockázatok területén is. Ide sorolhatók mindazok a veszélyhelyzetek, amikor a kártevő különféle offline adathordozókon, USB, CD és DVD meghajtókon terjed.

A vizsgált időszakban a magyar felhasználók 36.3%-a tapasztalt ilyen jellegű támadást, amivel az ország a lista 110. helyét foglalja el a tavalyi 115. hellyel szemben.

A globális lista dobogós helyein ezen a területen Afganisztán (71,3%), Tádzsikisztán (69,1%) és Üzbegisztán (68,8%) állnak.

Az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva jelentősen csökkent viszont a Magyarországról induló kibertámadások száma: a tavalyi év azonos időszakában regisztrált 107 209 támadás után az idei második negyedévben

csupán 24 066 ilyen támadást rögzítettek,

ezzel Magyarország visszacsúszott a lista 69. helyére.

A cég adatai szerint a globális kibertámadások kiindulópontjainak listáját vezető országok között nem történt komoly változás az elmúlt egy évben. A ranglistát továbbra is az Egyesült Államok vezeti, a támadások több mint 54 százalékával, ami 10%-os emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A második helyen az összes támadás 22,4 %-val Hollandia áll, a harmadik legtöbb támadás pedig Németországból (4,04%) indult. Franciaország és Oroszország is a legnagyobb veszélyforrások toplistáján maradt, azonban részesedésük valamelyest csökkent.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!