Nagy frissítést kapott a Thunderbird

thunderbird 68
Thunderbird 68
Vágólapra másolva!
Határozottan kezd visszatérni az élet a levelezőbe.
Vágólapra másolva!

Sok évnyi közel tetszhalott állapot után végre újból megkezdődött a Thunderbird fejlesztése. A levelező továbbra is a Firefoxhoz fejlesztett technológiákra épül, azonban nem a Mozilla berkein belül készül, a fejlesztését egy független társaság vette át.

Thunderbird 68 Forrás: Origo

Sajnos nincs könnyű dolguk a hozzájárulóknak, hiszen a Mozilla általi elhanyagolásának az éveiben rengeteget változott a Thunderbirdöt is hajtó háttértechnológia, így a csapatnak nem csak a felhasználói felületet kell kipofoznia, de mélyen bele kell nyúlnia az alkalmazás lelki világába, hogy aktualizálni tudja a motorháztető alatt.

A munka folyik, és bár az erősen limitált erőforrások rendkívül lelassítják a folyamatot, de a most kiadott Thunderbird 68 mégis jelentős előrelépést jelent.

Az új Thunderbirdöt már a Firefox éppen aktuális technológiája hajtja, amelynek következtében teljes mértékben támogatja az új WebExtension bővítményeket, viszont a régi típusú kiegészítők közül sokkal inkompatibilissé vált. Ez nem hangzik jól, de a fejlesztők valójában jelentős extra erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy legalább egy részük támogatott maradjon.

A Firefoxban már régóta nem használhatóak a régi kiegészítők.

A levelező új kiadása a háttértechnológia aktualizálása mellett óriási mennyiségű apró-cseprő reszelést és hibajavítást kapott, amelyek egyenként ugyan nem világmegváltóak, de együttesen sokkal kényelmesebbé és simábbá teszik a Thunderbird hétköznapi használatát. A részletek iránt érdeklődők itt böngészhetik át a változtatási jegyzéket.

A Thunderbird előző főverziója egyelőre nem fogja frissítésként kijelezni a legújabb kiadást, a tervek szerint a meglévő felhasználók csak a néhány hét múlva érkező 68.1-től tudnak majd ilyen módon átállni rá. Persze akik most rögtön frissítenének rá, vagy akár a több évnyi kerülése után adnának neki egy újabb esélyt, azok a projekt webhelyéről és az ORIGO Szoftverbázisról is letölthetik a telepítőkészletét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!