Az Ubisoft is nekiment a Steamnek

ubisoft the division 2 videojáték
The Division 2
Vágólapra másolva!
Rendkívül elavultnak tartja a digitális bolt üzleti modelljét.
Vágólapra másolva!

Nem véletlenül robbant be üstökösként múlt decemberben a digitális számítógépes játékboltok piacára az Epic Games Store, a fejlesztők és a játékkiadók már évek óta egyre elégedetlenebbek a piacvezető Steammel. Az abszolút legnagyobb problémát az anyagiak jelentik, alapvetően 70%-os részesedést kapnak a játékaik vételi árából, bár 10 millió dolláros bevétel felett 75%-ra, 50 millió dolláros bevétel felett pedig 80%-ra jogosultak.

The Division 2 Forrás: Ubisoft

A Steam 15 évvel ezelőtti elindulásakor a 70/30 osztozkodási arány fantasztikus volt, hiszen a bolti eladások esetén sokkal kevesebb pénzt kerestek a fejlesztők és a kiadók. Viszont az elmúlt másfél évtizedben drámaian lecsökkent a digitális játékterjesztés költsége, miközben a játékok fejlesztésének az ára kilőtt, így már régóta esedékes volna újragondolni a bevételmegosztási arányt.

Sajnos a fejlesztők és a kiadók problémáival a Steamet üzemeltető Valve nem hajlandó érdemben foglalkozni, pedig volna rá lehetősége, hogy sokkal nagyobb részesedést adjon az eladásokból, és közben továbbra is nyereségesen működjön.

Éppen ezért is óriási szenzáció az Epic Games Store a kiadók és a fejlesztők körében, hiszen 88 százalék részesedést ad nekik az eladásokból.

Most eljutottunk idáig, hogy az Ubisoft partneri kapcsolatokért és bevételekért felelős alelnöke a The New York Times-nak adott interjújában nyilvánosan kritizálta a Steamet,

ilyenre még nem volt példa.

Chris Early szerint a cég eredetileg a saját Uplay áruháza mellett a Steamen szerette volna megjelentetni a The Division 2 számítógépes kiadását, azonban végül az Epic Games Store-t választotta helyette, mivel a Valve boltjának bevételmegosztási feltételei anyagilag nem reflektálnak arra, hogy hol tart jelenleg a világ a digitális disztribúcióban.

A kritikát az teszi különösen élessé, hogy legtöbb kiadóval és fejlesztővel ellentétben az Ubisoftnak nagyon régóta van saját Steam-riválisa.

Az Uplay-nek köszönhetően első kézből származó ismeretekkel rendelkezik arról, hogy mennyibe kerül manapság egy nagy méretű digitális játékbolt üzemeltetése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!