Remek újításokat hozott a Firefox 69

2019.09.04. 08:07

Az automatikusan induló videók is letilthatóvá váltak.

A terveknek megfelelően elérhetővé vált a Mozilla böngészőjének legújabb változata. A Firefox 69 első ránézésre nem tűnik óriási fejlesztésnek, de a motorházteteje alatt számos a hétköznapi netezés során előnyös újítással is rendelkezik. A talán legfontosabb, hogy mostantól nem csak a hangok, de a videók automatikus lejátszása is letilthatóvá vált, bár ezt sajnos manuálisan kell bekapcsolni a Beállítások → Adatvédelem és biztonság → Engedélyek → Automatikus lejátszás részben.

Mozilla Firefox 69Forrás: Origo

Emellett fontos még, hogy a Firefox 69 már alapbeállításokon blokkolja a netezőket követő sütik és a kriptobányász szkriptek jókora részének a futtatását, egy új kiterjesztésnek köszönhetően több webhelyen kínálhat biometrikus bejelentkezést a Windows Hello szolgáltatáson keresztül, és javult a WebRTC szabványon keresztüli videocsevegőkkel való kompatibilitása.

Mozilla Firefox 69Forrás: Origo

Végül megemlítendő, hogy Windows 10 alatt feltűnően javulhat a böngésző válaszképessége, a dedikált videovezérlőkkel is rendelkező Mac gépeken az új változatra való felfrissítést követően nőhet az akkus üzemidő, továbbá az Adobe Flash-es tartalmak már kizárólag manuális jóváhagyást követően futtathatóak.

A Firefoxot használók Windows és macOS rendszereken automatikusan megkapják a legújabb kiadást, míg a linuxosok a csomagfrissítőn keresztül szerezhetik be az aktuális verziót. A böngésző telepítőkészlete a hivatalos webhely mellett az ORIGO Szoftverbázisról is letölthető.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!