Az Apple megtartotta szokásos őszeleji bemutatóját, melynek során lerántotta a leplet az iPad, az Apple Watch és az iPhone új generációjáról is. A várakozásoknak megfelelően a telefonok kerültek igazán fókuszba, melyekből ezúttal is két drágább, és egy elérhetőbb árú készülék mutatkozott be, forradalmi újdonságok nélkül, de még durvább kamerarendszerekkel, erősebb processzorokkal és hosszabb üzemidővel.

Érdekes módon a bemutató nem az új iPhone-okkal kezdődött, hanem némi bohóckodással az alkalmazásbolttal, majd gyorsan rákanyarodtak az új iPadekre, amire igazából nem sokan számítottak előzetesen. A hatodik generációt teljesen lecserélik, a helyére a hetedik generációs 10,2 hüvelykes készülék érkezik, elképesztő pixelsűrűséggel (3,5 millió pixel), és ugyan pontos teljesítményadatokról nem beszéltek, de annyit elmondtak, hogy kétszer erősebb, mint egy ugyanennyibe kerülő PC.

Az ára egyébként 329 dollárról indul, szeptember 30-án jelenik meg, és teljesen újrahasznosított alumíniumból készül. Az operációs rendszert méginkább átszabták, hogy jobban kihasználja a nagy képernyőt.

Forrás: Origo

A várakozásoknak megfelelően következett az Apple Watch, amiről először is egy videót láthattunk, amiben az emberek azt hangsúlyozzák, hogy mennyire segítette őket az óra az egészségük megőrzésében. Nem egy olyan felhasználó akadt, akinek az életét is megmentette, másoknak a mindennapi jó kondíciójuk fenntartásában segít. Nem meglepő, hogy továbbra is az egészséget állítják az óra fókuszába.

Az Apple mindenféle kutatásban veszt rész: az egyik az óra segítségével méri majd fel a környezeti zajokat, és hogy azok károsak-e az egészségre, a másik kifejezetten a nők egészségével foglalkozik majd, míg az utolsó egy általánosabb kutatás. Ezekben részt vehetnek a felhasználók, és az Apple abban reménykedik, több szervezettel és egyetemmel együttműködve, hogy valami nagyon hasznos dolog sül ki belőle a társadalom számára.

Forrás: Origo

Ezt követően bemutatták az Apple Watch következő generációját, az ötödik sorozatot, ami egy teljesen új "always-on" kijelzőt kapott, így az óralap mindig látható marad, még akkor is, ha leeresztjük a karunkat. Ez abban az esetben is segít, ha éppen sportolás közben nem tudjuk az arcunk elé emelni a csuklónkat, hogy ránézzünk az órára, de látni szeretnénk az adatokat. Meg persze arra is jó, hogy egy unalmas munkamegbeszélésén feltűnés nélkül tudjuk ellenőrizni az időt.

Beépítettek egy teljesen új iránytű alkalmazást is, ami ráadásul képes követni az emelkedést, a magasságot is, ami biztosan jól jön, ha a hegyekben túrázunk. Mostantól indíthatunk nemzetközi segélyhívást is, amihez még az iPhone-ra sem lesz szükség.

Az óra elérhető lesz többféle színben, és több különböző anyagból is: választható rozsdamentes acél, alumínium és kerámia is.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója ezután tért végre az igazán lényeges dologra, az új iPhone-ra! A neve egyszerűen csak iPhone 11, alumíniumból és üvegből készült (utóbbi a legerősebb, ami valaha telefonra került), 6,1 hüvelykes kijelzője van, a hátsó kamerszekció pedig különleges, 3D-s kialakítást kapott, és az előzetes pletykáknak megfelelően mindenféle színben érkezik. Ez lesz az elérhetőbb árú modell.

Az iPhone 11 már támogatja a Dolby Atmos térhangzást, az érintőkijelzője pedig még több haptikus visszajelzésre képes. Ami a kamerákat illeti, két lencsét kapunk: egy 12 megapixeles hagyományos, és egy szintén 12 megapixeles ultra-széleslátószögű lencsét.

Forrás: Origo

A lencsék minőségével biztosan nem lesz probléma ezúttal sem, de a mögötte dolgozó szoftvert méginkább tovább fejlesztették, és erőteljesen beveti a mesterséges intelligenciát annak érdekében, hogy a lehető legjobb kép jöjjön ki végeredményként, miután lenyomjuk az elsütőgombot. Az androidos gyártókhoz hasonlóan az Apple-höz is megérkezett az éjszakai mód, így az iPhone 11 még jobban fog teljesíteni kevés fény mellett. Kiemelték, hogy az az éjszakai mód egyébként automatikusan be fog kapcsolni a megfelelő körülmények között, míg a konkurens készülékeknél ezt a mai napig manuálisan kell elindítani.

Idén azonban nagyon ráfeküdtek a videózásra is, melynek során most már felvétel közben válthatunk a hagyományos és az ultra-széleslátószögű lencse között, és akár 4K-ban és 60 képkocka/másodperces sebességgel is készíthetünk videót, ráadásul mindkét lencsével. Az Apple szerint jelenleg ez a telefon készíti a legjobb minőségű felvételeket az összes okostelefon közül, ami a kameralencsék és a szoftver okos összehangolásának köszönhető. Ez persze majd az élő tesztek során kiderül.

Az előlapi kamera szintén 12 megapixeles, de szélesebb látószögű mint korábban, és ez is képes 4K-ban rögzíteni 60 képkocka/másodperces sebességgel. Ezen kívül most már az előlapi kamerával is lehet készíteni szuperlassított felvételeket, amiről egy látványos videót is bemutattak. Az Apple az ilyen lassított, rövid videókat "slofie"-nak hívja, ami egy közepesen fájdalmas elnevezés.

Az új iPhone-hoz ezúttal is új központi processzor is társul, amit ezúttal A13 Bionicnak hívnak. Az Apple szerint egyébként a tavalyi A12 még mindig gyorsabb, mint a legújabb androidos processzorok, ez a mostani meg aztán messze gyorsabb, főleg ami a grafikai feladatokat illeti.

Forrás: Origo

Ami az akkumulátort illeti, az Apple hangsúlyozza, hogy a tavalyi iPhone XR teljesített eddig a legjobban a cég készülékei közül, és erre az iPhone 11 még rátesz plusz egy órát. Pontos adatokat nem közöltek azzal kapcsolatban, hogy milyen kapacitású a telep, de igazából ez nem is lényeges annyira, hiszen a tavalyi telefont alapul véve biztosan nem lesz gond az üzemidővel.

A telefon indulóára 699 dollár lesz, ami vélhetően a szokásoknak megfelelően 699 eurónak felel meg, így nem jött be, hogy ezúttal tényleg kiemelkedően jó ára lesz a készüléknek, de Apple-mércével mérve tulajdonképpen nem is rossz.

Ezt követően mutatta be Tim Cook az iPhone 11 Pro modellt, így az előzetes pletykák telibe találták a telefon nevét, és azt, hogy tényleg ez lesz a drágább, ütősebbik modell.

A cél egy korábban még sosem látott, kiemelkedő minőség elérése volt. Rozsdamentes acélból és üvegből készül, különleges felülettel, és négyféle színben lehet majd megvenni. A sima iPhone 11-hez hasonlóan ez is por- és vízálló (2 méterig, legfeljebb 30 percen keresztül). Kétféle kijelzőméretben érkezik: a sima Pro 5,8 hüvelykes, 2436x1125 pixel felbontású, míg a Pro Max 6,5 hüvelykes, 2688x1242 pixeles felbontással. Természetesen OLED képernyőkről van szó, HDR10+ támogatással, hangzás terén pedig itt is adott az újfajta, Dolby Atmos támogatású térhangzás.

Forrás: Origo

Az új A13-as chipnek, és a jobb akkumulátornak köszönhetően a kisebbik modell 4 órával, a nagyobbik pedig 5 órával bírja tovább, mint a tavalyi XS és XS Max, ami első hallásra eléggé impresszív.

Ami a kamerarendszer illeti, a korábbi információknak megfelelően ezúttal már három lencsét kapunk a hátlapon, hasonlóan a legjobb androidos készülékekhez: a hagyományos lencse mellett bekerült egy telefotó (zoom) lencse, és persze az ultra-széleslátószögű lencse, mindegyik 12 megapixeles. A szoftvert úgy alakították ki, hogy mindhárom kamera képességeiből a lehető legjobbat hozza ki.

A telefon megjelenésekor még nem lesz elérhető, de ősszel érkezik egy frissítés, ami meghozza a Deep Fusion nevű funkciót. Ez a gépi tanulás segítségével olyan részletességű és élességű fotót készít még kevesebb fény mellett is, ami korábban nem lett volna elképzelhető. A lényege, hogy 9 különböző képet készít a különböző lencsékkel egy gombnyomásra, majd a gépi tanulás segítségével ezekből kiválasztja a legjobbakat, és ezeket kombinálja a lehető legjobb részletesség, és a legkevesebb zaj érdekében.

Természetesen itt is nagy hangsúlyt fektettek a videózásra, és itt is azonnal válthatunk felvétel közben a három lencse között. Ráadásul az új szoftver segítségével rögtön szerkeszthetjük és alakíthatjuk is a felvételeket.

Forrás: Origo

Az új kamerarendszer és a tovább fejlesztett szoftver annyira jól sikerült, hogy még profi filmesek is készítettek vele mindenféle rövidfilmet, és elmondásuk szerint nagyon elégedettek voltak vele. Ebben nagy segítésükre volt a Filmic Pro nevű alkalmazás, aminek a legújabb verziója elérhető lesz még idén az App Store-ban (az Apple egyébként nagyon büszke rá, hogy rengeteg különböző kamerás alkalmazás érhető el az áruházukban, köztük elképesztően profi cuccok is).

Ami az árakat illeti: a kisebbik modell 999 dollárról, a nagyobbik pedig 1099 dollárról indul, és mindkettő szeptember 20-tól vásárolható meg. Ezen kívül a tavalyi készülékeket is meghagyják a kínálatban, és csökkentik az árukat.