Beléptünk a WiFi 6 korába

okos buszmegálló telefonozó nő
Wifi és mobiltöltő is van a buszmegállókban
Vágólapra másolva!
Elindult a hivatalos termékminősítési program.
Vágólapra másolva!

Újabb mérföldkőhöz ért a techvilág, a Wi-Fi Alliance a héten elindította a Wi-Fi 6 vezeték nélküli adatátviteli protokoll minősítési programját. Ez két dolgot jelent: egyrészt a Wi-Fi 6 specifikációi mostantól kőbe vannak vésve, másrészt pedig a chiptervező cégek és a hardvergyártók megkezdhetik a kompatibilis eszközeik minősítését.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock / Készítette: Foxy burrow

A korábban Wi-Fi 802.11ax néven futott Wi-Fi 6 papíron akár 9,6 Gbps átviteli sebességre képes, ezzel jócskán felülmúlva az előd Wi-Fi 5 (avagy Wi-Fi 802.11ac) maximum 3,5 Gbps tempóját. Viszont a gyakorlatban ennél fontosabb, hogy a Wi-Fi 6 sokkal hatékonyabban képes kezelni a nagy mértékű interferenciát, továbbá kötelező jelleggel támogatja a WPA3 hitelesítési és adattitkosítási módszert, amely növeli a router és a rá kapcsolódó eszközök közti kommunikáció biztonságát.

A Wi-Fi 6 utólagos szoftverfrissítéssel egyetlen jelenleg már kapható eszközön sem válik majd elérhetővé, részben mivel a kötelezően támogatandó funkcióinak egy része hardveres fejlesztéseket igényel.

Az első Wi-Fi 6-ot támogató eszközök ezen a héten kerülnek piacra az Apple iPhone 11 mobilok képében, de a tulajdonosaik megfelelő router hiányában egyelőre nem lesznek képesek ténylegesen használni a technológiát, legfeljebb Wi-Fi 5-tel (802.11ac) tudnak majd kapcsolódni a netre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!