Eszement az új Gigabyte Aorus SSD

gigabyte aorus gen4 aic ssd
Gigabyte AORUS Gen4 AIC
Vágólapra másolva!
Papíron akár 15 GB/s olvasási és írási sebességeket kínál.
Vágólapra másolva!

Bejelentette a világ egyik leggyorsabb szilárdtest-meghajtóját a Gigabyte, az AORUS Gen4 AIC-t elsősorban a nagyon vastag pénztárcával rendelkező gamereknek szánja a vállalat. Az aktív hűtéssel ellátott termék borítása alatt négy darab 2 TB-os NVMe SSD található, azonban RAID 0 tömbbe vannak fűzve, így a vevők egyetlen, 8 TB kapacitású meghajtónak látják majd.

Gigabyte AORUS Gen4 AIC Forrás: Gigabyte

A 16 darab PCI Express 4.0 sávot használni képes termék szekvenciális írási és olvasási sebessége papíron egyaránt 15 GB/s. Ebből sejthetően a véletlenszerű írási és olvasási sebességei sem kutyák, ilyen sorrendben 440 és 430 ezer IOPS-ról beszélünk.

Gigabyte AORUS Gen4 AIC Forrás: Gigabyte

A Gigabyte AORUS Gen4 AIC nagy hátránya, hogy a teljes teljesítménye jelenleg kizárólag AMD X570 lapkakészletes alaplapban és Ryzen 3000 processzorral használható ki, hiszen csak ezek támogatják a PCI Express 4.0 szabványt. További gond, hogy a megfelelő alaplapok csak egyetlen 16 adatsávos (PCIE 4.0 x16) sínt kínálnak.

Ebbe viszont minden bizonnyal a felettébb drága videokártyájukat szeretnék tenni, nem pedig az SSD-t.

Az alaplapjaikon lévő másik PCI Express 4.0 foglalat csak négysávos, így nagy dilemma elé kerülnek a vevők: nem lesznek képesek egyszerre az eszement SSD-jüket és a videokártyájukat is maximum tempón üzemeltetni. Választaniuk kell, hogy melyiket fogják

jobb esetben csak papíron, rosszabb esetben a gyakorlatban is lefojtani.

Persze a gamerek döntő többsége nem kerül majd ilyen brutális választás elé: ugyan a Gigabyte még nem volt hajlandó elárulni a bővítőkártya ajánlott fogyasztói árát, de nyilvánvalóan egy luxustermékről van szó, bőven túl lesz a többség anyagi lehetőségein a megvásárlása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!