EU: a felejtéshez való jog nem érvényes Amerikára

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió határain túl érvényét veszti a felejtéshez való jogként emlegetett törvény.
Vágólapra másolva!

Az EU bíróságának döntése értelmében a felejtéshez való jogként emlegetett adatvédelmi törvény kizárólag az Európai Unió határain belül érvényes. Az internetes aktivisták a döntést az online cenzúra elleni győzelemként ünneplik, mert ez azt jelenti, hogy az EU-s törvényeket nem lehet más országokban rákényszeríteni a keresőcégekre, és azok nem tüntetik el a keresési találatokat. Így az EU nem kapott óriási kontrollt világszinten az online elérhető adatok fölött.

Forrás: Google

A felejtéshez való jog lényege egyébként az, hogy az embereket ne kísértse örökké a múlt, vagyis a Google ne adja ki örökké azokat a találatokat, ami valaki számára kellemetlen. Néhány évtizede ilyen probléma még nem létezett, most viszont egyeseknek ez jelentheti az esélyt a továbblépésre.

Az ötlet kivitelezése már egészen más kérdés, és persze nehéz határokat szabni, valamint megakadályozni a visszaéléseket, és azon információk elrejtését, amelynek valóban elérhetőnek kellene maradnia a nyilvánosság számára.

Többen attól is féltek, hogy ha az EU-n túl is kiterjesztik ezt a törvényt, akkor az precedensértéket teremt, és később Kína vagy Oroszország erre hivatkozva vet be még komolyabb cenzúrát.