Kipróbáltuk a két képernyős notebookot

Asus, Zenbook, Pro, Duo, laptol
Asus ZenBook Pro Duo.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt néhány évben az egymásra nagyon hasonlító, uniformizált notebookok mellett örvendetes módon felbukkant néhány kifejezetten különleges masina is. A Razer például egy kihajtogatható modellel állt elő, az Acer ívelt kijelzővel támadott, a Lenovo a billentyűzetét egy monokróm LCD kijelzővé alakította, hogy csak néhány példát említsünk. A jelek szerint az Asus sem akart lemaradni, ha az őrült ötletekről van szó, hiszen a cég a közelmúltban egy egészen elképesztő masinával lépett színre.
Vágólapra másolva!

Ez a ZenBook Pro Duo, amelyet két teljes értékű képernyővel is elláttak, és egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy átlagos laptop. Muszáj volt kipróbálnunk!

Dupla képernyő

A termék rendelkezik egy 15,6 inches, szabványos 16:9 képarányú elsődleges, érintésérzékeny megjelenítővel, ami már önmagában sem egy szimpla darab. Ez ugyanis egy 4K felbontású, OLED kijelző, ez a típusú képalkotási eljárás pedig a notebook és monitor szegmensben még mindig rendkívül ritkának számít. Mindenesetre az OLED-nek köszönhetően a betekintési szög és a kontrasztarány kiváló, a színek természetesek, és szinte leugrálnak a képernyőről. Az OLED eljárás legnagyobb hátrányának a beégésveszély (ezért is nem nagyon használják monitoroknál és laptopoknál ezt a technológiát) számít, de ezzel az effektussal a tesztidőszak alatt nem találkoztunk. A mérnökök nyilván mindent megtettek, hogy kiküszöböljék ezt a problémát, de hogy ez mennyire sikerült nekik arra egy-két évet még biztos várni kell.

Asus ZenBook Pro Duo Forrás: Origo

A második képernyő még ennél is izgalmasabb: Ezt ugyanis ott helyezték el, ahol általában a billentyűzet szokott lenni, azaz a notebook "vízszintes" részén. Egészen pontosan egy 14 inches képátlójú, 3840 x 1100 képpont felbontású kijelzőről van szó, amely teljesen függetlenül használható. Ez pedig azt jelenti, hogy gyakorlatilag úgy funkcionálhat, mint ha egy extra monitort csatlakoztattunk volna a készülékre.

Mi a jó ebben?

Ennek a megoldásnak több előnye is van: Egyrészt nagyon hasznos lehet annak, aki egyszerre két ablakban dolgozik, hiszen így azok méretét nem kell lecsökkenteni. Másrészt lehetőség nyílik arra, hogy a fenti nagy képernyőn futó bármilyen alkalmazás egyes funkcióinak ikonjait lepakoljuk a lenti képernyőre, azaz azok ezt követően nem fognak helyet foglalni, nem takarják ki az értékes kezelőfelületet. Emellett az sem egy utolsó szempont, hogy ez is érintésérzékeny, és így kényelmesen lehet rá rajzolgatni egy aktív, nyomásérzékelős Stylus digitális tollal, amely egyébként az alapkiszerelés részeként megtalálható a termék dobozában.

Itt látszik, hogy egyes funkciókat le lehet pakolni a második kijelzőre, így több lesz a hely a fő képernyőn Forrás: Origo

Szóval annak, aki valamilyen kreatív grafikai munkát végez, tervező, képszerkesztő, videóvágó, 3D editáló szoftverrel dolgozik, nagyon hasznos lehet.

Mint ahogy annak is, aki egyszerre több nagy adatbázisban dolgozik, hogy csak néhány példát említsünk. Viszont az is tény, hogy aki a "szokásos" módon használná a gépét, levelezésre, netezésre, szövegszerkesztésre, filmezésre, zenehallgatásra, olvasgatásra, vagy játékra, az ezzel az extra képernyővel igazán sok mindent nem tud kezdeni.

Ilyen rajta az Origo! Itt látszik, hogy simán böngészni így értelmetlen Forrás: Origo

Joggal merülhet fel a kérdés bárkiben, hogy akinek olyan fontos a dupla kijelző, az nyugodtan ráköthet egy második monitort a számítógépére, és azzal biztosan olcsóbban kijön. Ez tény, hiszen a ZenBook Pro Duo meglehetősen drága darab, a nálunk járt verzióért 870 000 forintot kérnek el, viszont az is igaz, hogy ezzel a géppel a két kijelzőt bárhova elvihetjük magunkkal, amit egy második monitorról nem igazán mondhatunk el. Ráadásul sokkal-sokkal menőbben néz ki, mint egy szimpla laptop, amire rádugtak egy második monitort.

Hardver

A beépített hardver kellően erős ahhoz, hogy elfussanak rajta a fent említett, jellemzően igen erőforrás-igényes alkalmazások is. Egy 9. generációs 8 magos Intel i7 processzort, egy különálló és egy integrált videokártyát (NVIDIA RX2060 és Intel UHD 630), 16 GB RAM-ot, illetve 256 GB-os SSD adattárolót pakoltak bele. Mindez pedig ma, bizonyos kompromisszumokkal ugyan, de mindenre elég. Tehát előfordulhat, hogy a legmodernebb játékoknál kicsit vissza kell venni a grafikából, és a 4K videók szerkesztése sem lesz villámgyors. Ám ettől még lehet rajta professzionális grafikai, tervező vagy 3D alkalmazásokat is futtatni, és a képszerkesztő vagy videóvágó alkalmazások sem hozzák zavarba.

Extrém külső

A dizájnja totálisan egyedi a rápakolt második kijelzőnek és annak köszönhetően, hogy a billentyűzetet szokatlan helyre csúsztatták. Ez az a notebook, amit 100 százalék, hogy mindenki meg fog nézni tüzetesebben, aki csak egy pillantást is vet rá. A fém készülékház masszív, és ellenáll a külső behatásoknak, de azért jobb nem dobálni, és vigyázni kell a nedvességgel, porral is. A csatlakozókínálat megfelelő, egyszerűen és gyorsan rádugható egy tv, monitor, külső vezérlőeszköz, hangprojektor és fejhallgató is. A dupla képernyő miatt lényegesen vastagabb, mint a mai top notebookok, hiszen a magassága eléri a 2,5 centimétert. És bizony a súlya sem ultrabook kategória, ugyanis 2,5 kilogrammot nyom. Ennél pedig már vannak lényegesen könnyebb laptopok, de ettől azért még viszonylag egyszerűen hordozható.

Mindkét képernyő érintésérzékeny, ami megkönnyíti a használatukat Forrás: Origo

Attól, hogy a klaviatúrát hátratolták nem lett kényelmetlenebb a gépelés, ugyanis a termék dobozában megtalálható egy külön kéztámasz, amely egyszerűen csatlakoztatható az eszközökhöz. Viszont az egérpadhoz már nem tudtak semmilyen trükköt kitalálni, azt bizony a jobb oldalra kellett száműzni. Ez pedig meglehetősen kényelmetlen megoldás, hiszen ez az egység általában középen van, ráadásául a mérete is jóval kisebb a megszokottnál.

Energiagazdálkodás, megszólalás

A termékbe egy 71 Wh kapacitású akkumulátor kerül, ami papíron nem tűnik kis kapacitásnak, de a dupla képernyőhöz és az erős hardverhez már kicsit kevés. Ez pedig azt jelenti, hogy az üzemidő a használattól függően 3-5 óra körül alakult nálunk, ami bárhogy nézzük, nem túl sok. A hangszórókat oldalirányba állították, ami a sztereó hangtérnek nagyon jót tesz, viszont a megszólalás minőségének már kevésbé. Ugyanis amit hallunk, annak köze nincs a természetességhez, a hangzás művi, erőtlen és steril. Ez még a filmeknél vagy játékoknál úgy-ahogy elmegy, de a termék zenehallgatásra magában teljesen alkalmatlan. Így javallott hozzá néhány jobb hangszórót vagy egy soundbart csatlakoztatni.

Végszó

A tény, hogy a ZenBook Pro Duo egy igazi mérnöki, technológiai bravúr, amelybe ráadásul jó hardver és szuper képernyő került. Az is igaz, hogy nagyon furcsa terméket ismertünk meg a személyében. És azon sem lehet vitázni, hogy egy

érdekes és életképes kísérlet, amelyet nagyon jól tudnának használni a grafikusok, tervezők, zenészek vagy videósok.

De ettől még nem vagyunk meggyőződve arról, hogy ez lesz a jövő útja. Az átlagos felhasználók, tehát az igazán széles rétegek nem igazán tudják kihasználni a dupla képernyőben rejlő lehetőségeket, a modell viszont pont emiatt meglehetősen drága, nehéz és sokat is fogyaszt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!