Az okos konyha nem futurisztikus álom, hanem a jelen

okos konyha, mesterséges intelligencia, otthon
Egyre több az olyan intelligens hűtőszekrény, amely rendelkezik LCD kijelzővel.
Vágólapra másolva!
A korábban a szórakoztatóelektronika fellegvárának számító IFA szakkiállításon nagyjából egy évtizede jelentek meg a háztartási elektronikai konszernek. Most pedig már ott tartunk, e vállalatok is hatalmas standokkal vannak jelen az eseményen.
Vágólapra másolva!

Ezeket a mosógépekkel, porszívókkal, hűtőszekrényekkel, mikrohullámú sütőkkel, elszívókkal, főzőlapokkal dúsan megszórt csarnokokat bejárva arra kellett rádöbbennünk, hogy a nyakunkon van a konyhák felokosítása. Gyakorlatilag nincs olyan nagy piaci résztvevő, aki ne rendelkezne már most ilyen intelligens konyhai gépekkel, vagy ne fejlesztene gőzerővel ezen a területen. De pontosan mitől okos egy konyha, és miért jó ez az emberiségnek? Ennek jártunk utána!

Mitől okos?

Mint minden más eszköz, legyen az tv, vagy például egy izzó, attól válik okossá egy konyhai berendezés, hogy képes lesz vezeték nélküli úton kapcsolatot létesíteni más eszközökkel. Ez jellemzően egy központi egységen keresztül történik, és ennek révén a rendszer elemeit képező termékek között létre jöhet egy kommunikációs csatorna, amin át információk, adatok, illetve parancsok áramlanak.

Távoli vezérlés

Ezáltal egyrészt lehetőség nyílik arra, hogy az okos háztartási berendezéseket távolról vezéreljük, leginkább egy okostelefon vagy akár egy számítógép segítségével. Ez nagyon hasznos lehet olyankor, ha például már tudjuk, hogy mikor érünk haza, akkor akár az autóból is aktiválhatjuk az intelligens sütőt vagy az okos mikrót. Ennek köszönhetően mire betoppanunk a lakásba, már ott vár minket a gőzölgő, meleg étel.

Az okos konyhákban sok cég lát fantáziát. Forrás: Origo

Emellett ez a technológia azt is lehetővé teszi, hogy maguk az eszközök jelezzék, hogy elkészültek a feladatukkal. Tehát például a mosogatógép küld egy üzenetet a telefonunkra, hogy a program véget ért, lehet kipakolni a motyókat. Sőt, már vannak olyan sütők is, amelyek rendelkeznek beépített kamerával, így bármikor bekukkanthatunk a belső térbe, és megnézhetjük, hogy hogyan áll az étel úgy, hogy ehhez nem kell nyitogatni az ajtót, ami nagyon kényelmes és elegáns megoldás.

Megérkeztek az okos sütők is! Forrás: Origo

És akkor még nem is beszéltünk azokról a hűtőszekrényekről, amelyek rendelkeznek érintésérzékeny, viszonylag nagy méretű, színes LCD kijelzőkkel. Ezeken megjeleníthetőek internetes tartalmak, például receptek, vagy akár emailok is, és ma már az is megoldott, hogy az okostévén futó adást kilőjék rá, így akkor sem fogunk lemaradni semmiről, ha a konyhában kell ügyködnünk.

Automatizált működés

Ennél is izgalmasabb talán, hogy az okos termékek között állandó, láthatatlan kommunikációnak köszönhetően különféle automatizált folyamatok megteremtésére nyílik lehetőség. Mutatunk erre egy-két konkrét példát (ezeket értelemszerűen a felhasználó állíthatja be a saját igényei szerint)!

  • Amint elkezd dolgozni a főzőlap, automatikusan bekapcsol az elszívó.
  • Ha a konyhában elhelyezett okos levegőminőség vizsgáló szenzor úgy érzékeli, hogy büdös van, vagy túl nagy a páratartalom, automatikusan bekapcsol az elszívó.
  • Ha kinyitjuk az okos sütő ajtaját, lekapcsol a konyhában az intelligens izzó, hogy jobban lássunk.
  • Amint a főzőlap lekapcsol, a sütő automatikusan üzembe helyezi magát, hogy mire végzünk a levessel jöhessen a kellően meleg második fogás!
  • Ha a mozgásérzékelő szerint üres a lakás, az okos robotporszívó megjelenik, és elkezd takarítani. stb. stb.

Mesterséges intelligencia

Nagyon komoly kutatások folynak annak érdekében, hogy a különféle mesterséges intelligencia eljárásokat integrálják valahogy a hétköznapi elektronikai eszközökbe. Ezen folyamatok a konyhai berendezéseket is érintik, és már számos működő példát láttunk arra, hogy a mesterséges intelligencia (AI) hogyan teheti jobbá, hatékonyabbá és kényelmesebbé e modellek használatát. Egy ilyen eljárással felvértezett borhűtő a címkék alapján napra kész adatbázist vezethet arról, hogy milyen palackokat is tárolnak benne.

Egyre több az olyan intelligens hűtőszekrény, amely rendelkezik LCD kijelzővel. Forrás: Origo

És ezen adatok figyelembe vételével tud bort ajánlani az aktuális ételhez. Ez utóbbit vagy el lehet neki mondani szóban, hiszen a különféle személyi asszisztens (Google Assistant, Amazon Alexa stb.) technológiák révén a hangalapú vezérlés is megoldott. De le is kérheti a szükséges információkat az okos sütőtől és főzőlapoktól, hiszen ezen eszközöknek korábban már elmondták, hogy mi készül, és a masinák ennek függvényében határozták meg a szükséges programot.

A gyártók szerint a jövőben a hűtőszekrények automatikusan végzik majd a bevásárlást is.

A felmérik, hogy mi van fogyóban, illetve hogy a felhasználók mit tápláltak beléjük, hogy mire van szükség. Maguktól felveszik a kapcsolatot interneten keresztül a különféle kereskedelmi egységekkel, és a megfelelő időpontra kiszállíttatják az otthonokhoz a szükséges élelmiszereket.

Van értelme?

Az említett példák is jelzik, hogy van értelme és létjogosultsága az okos konyháknak. Az ilyen intelligens eszközök és rendszerek használatával idő, energia és pénz takarítható meg, nem utolsó sorban pedig kényelmesebbé is teszik az életet. Az más kérdés, hogy jelenleg még meglehetősen drágák ezek az árucikkek, de hát az első időszakban minden innovatív megoldás sokba kerül. A trendek ismeretében azért nem lenne túlságosan meglepő, ha az okostelefonokhoz, okostévékhez hasonlóan az okos hűtőszekrények és okos sütők is megfizethető tömegtermékké válnának rövid idő alatt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!