Örökre feltörhetőek lehetnek a régi iPhone-ok

apple iphone smartphone woman bed okostelefon
Vágólapra másolva!
Maga az Apple mutatott rá a kijavíthatatlan sebezhetőségre.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években az Apple nagyon hatékonyan védte a mobileszközeinek operációs rendszerét, így a tulajdonosaik csak bizonyos körülmények között és nagyon rövid időre tudták megszerezni rajtuk a legmagasabb szintű parancsfuttatási jogosultságot, ennek birtokában például az App Store kikerülésével is installálhatóak appok a termékekre.

A kép csak illusztráció Forrás: Bruno Cervera / Pexels

Úgy tűnik, hogy mindvégig lett volna lehetőség az Apple védelmének a kijátszására, ráadásul ezt a Twitteren axi0mX néven futó illető

pont az iOS egyik biztonsági javítását vizsgálgatva fedezte fel.

Az általa checkm8 (checkmate) névre keresztelt sérülékenység kihasználásával feltörhető (jailbreakelhető) a legtöbb jelenleg használatban lévő iPhone rendszerbetöltője, ráadásul az állítása szerint nem is lehetséges szoftverfrissítéssel javítani a hibát.

A sebezhetőség az iPhone 4-től kezdve az iPhone X-ig minden mobilt érint, viszont az iPhone 11-eseken már nem használható ki.

A hacker csak a sebezhetőség technikai részleteit hozta nyilvánosságra, a konkrét törés elkészítését rábízta az érdeklődőkre. A hiba távolról nem használható ki, így nem jelent általános biztonsági kockázatot.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!