Megjött az AMD és a Qualcomm a Surface gépekbe

microsoft surface laptop 3
Microsoft Surface Laptop 3
Vágólapra másolva!
Már nem csak Intel processzorok hajtják a Microsoft termékeit.
Vágólapra másolva!

Ugyan a Microsoft tegnapi sajtótájékoztatójának nagy érdekességei a dupla kijelzős Surface Duo okostelefon és a szintén két megjelenítős Surface Neo tablet-notebook hibrid eszközök voltak, de ezek mellett persze a megszokott Surface Laptop és Surface Pro gépek is frissültek, ráadásul történt némi átrendeződés használt processzorok terén.

Microsoft Surface Laptop 3 Forrás: Microsoft

Surface Laptop 3
Az idei Surface laptop legnagyobb újdonsága, hogy 13,5 hüvelykes mellett már 15 hüvelykes változatban is elérhető lesz, ráadásul az utóbbi modell tizedik generációs Intel Core helyett AMD Ryzen 7 processzort használ, AMD Vega grafikus vezérlővel. Ez az első AMD központi egységet használó eszköz a Surface termékcsalád történetében.

A Surface Laptop 3 modellek közös újításai közül kiemelhető az USB-A és az USB-C portok használata, az alcantara díszítés nélküli alumínium borítás, továbbá az eddigieknél jobb szerelhetőség, például házilag is cserélhető bennük a háttértár. Szuper még, hogy a gyorstöltésnek köszönhetően úgy egy óra alatt 80 százalékosra tölthetőek az akkujaik. A kisebbik gép 999 dollárnál, a nagyobbik pedig 1199 dollárnál kezdődik majd, az USA-ban október 22-től lesznek kaphatóak.

Surface Pro 7
Nem pazarolt sok időt a Surface Pro 7 mutogatására a Microsoft, de nem véletlenül, az előző generációs modellhez képest csak kisebb reszelés az idei változat. A termék tizedik generációs Intel Core processzorral lesz kapható, ez is megkapta az USB-A és USB-C portokat, viszont a reklámozott akkus üzemideje csak 10 óra, szemben az elődje 13 órájával. Szintén október 22-én kerül piacra az Egyesült Államokban, 749 dolláros kezdőáron.

Surface Pro X
Az AMD-s notebook mellett a másik komolyabb újdonságot a Surface Pro X adja, ami gyakorlatilag egy Surface Pro 7, csak épp egy testre szabott Qualcomm Snapdragon rendszerlapka dolgozik benne, és ennek megfelelően Windows 10 on ARM rendszert futtat. Egy posztergyerek termékről van szó, ezzel próbál némi felhajtást csapnia Microsoft a wifivel vagy mobilnettel mindig az internetre kötött, és hosszú (jelen esetben állítólag 13 órás) akkus üzemidejű laptop-víziójának.

A Windows 10 on ARM rendszer nagy limitációja, hogy ARM32, ARM64, továbbá x86-os appokat képes futtatni, azaz a klasszikus windowsos számítógépekre készült, 64 bites programok nem használhatóak rajta.

A 13 hüvelykes kijelzője Surface Pro X november elején kerül piacra az USA-ban, a kezdőára 999 dollár lesz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!