Fél gőzzel lecsapott a deepfake pornóvideókra Kalifornia

deepfake elon musk
Vágólapra másolva!
Emellett a politikusról is tilos hamisított videókat feltölteni a választások előtt.
Vágólapra másolva!

Az idei év egyik legnagyobb meglepetését a gépi tanulást használó videohamisítás hatékonyságának meglepően gyors javulása okozta, a „deepfake" technológia persze szokás szerint a törvényi szabályozások előtt jár. Legjobb tudomásunk szerint a világon elsőként Kaliforniában próbáltak meg kezdeni valamit a problémával, a polgári törvénykönyv múlt héten hatályba lépett módosítása szerint ha valakinek ráhamisítják az arcát egy pornóvideó szereplőjére, az szabadon perelheti a hamisítót.

Elon Musk deepfake Forrás: TheFakening / YouTube

Ez mindenképp üdvözlendő, azonban sokakban felmerülhet, hogy az egyre meggyőzőbb lejárató videók készítőit talán inkább büntetőjogilag kellene felelősségre vonni, részben mivel az általuk gyártott pornóvideókat jó eséllyel soha sem lehet majd eltüntetni az internetről, így hosszú távú és óriási érdeksérelmet okozhatnak az áldozataiknak.

Ezzel párhuzamosan egy másik tétel is bekerült a polgári törvénykönyvbe, amely szerint a választások előtti 60 napban nem lehet politikusokról lejáratási célból manipulált videókat feltölteni, történjen a manipuláció deepfake vagy egyéb technológiával.

Ez szintén egy kissé bizarr törvény, de nem csak az időkorlátozás miatt.

Az American Civil Liberties Union jogvédő szervezet szerint ugyan a törvényhozók jó szándékkal alkották meg, azonban teljesen alkalmatlan a megtévesztő politikai videók elleni fellépésre: várhatóan csak további zavart fog okozni a választók körében, rosszindulatú pereskedéseket szül majd, és limitálja a szólásszabadságot.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!