Elsősorban a játékosoknak jelent problémát a helyzet.

Az évekkel ezelőtt megfogalmazott „fenyegetésének" megfelelően az Apple befejezte a 32 bites számítógépes alkalmazásokkal való bajlódást: a héten elérhetővé vált macOS 10.15 Catalina már semmilyen szín alatt sem hajlandó elindítani azokat, kizárólag 64 bites szoftverek futtatására hajlandó.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/2016 Getty Images/Andrew Burton

Az Apple számítógépeit használók többsége számára ez nem hatalmas probléma, azonban a néhány évesnél régebbi videojátékokkal szórakozni kívánó gamerek számára egy katasztrófa a változtatás. A legtöbb régi játék soha nem lesz elérhető 64 bites változatban, hiszen a fejlesztőik és a kiadóik vagy nem hajlandóak, vagy sok esetben már nem is képesek foglalkozni a modernizálásukkal.

A pórul járt játékosok legfeljebb annyit tehetnek, hogy telepítenek egy Windowst a Boot Campen keresztül, és abban futtatják a régi játékok windowsos verzióit.

Ez jelentős kényelmetlenséget jelent, ráadásul a Windows elég sok helyet elfoglal a számítógép háttértárán, és persze meg is kell licencelni.

A változtatás hatására a windowsos játékokat Macre portoló Aspyr és Feral rengeteg olyan játékot eltüntettek a Steamről, amelyeket nem tudnak futtathatóvá tenni a legújabb macOS-en, és persze számos kisebb-nagyobb fejlesztő kénytelen volt vagy lesz ugyanígy tenni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!