Újból nagyot nőhet az AMD Ryzenek tempója

2019.10.14. 16:06

Az információk alapján újabb küzdelmes év elé néz az Intel.

A hétvégén már röviden beszámoltunk a napokban kiszivárgott Intel Core i3-10100 processzorról, hiszen amennyiben hitelesek az információk, akkor a 130 dollár környéki termék meglepően erős lehet, a négy fizikai magját Hyper-Threadinggel is kiegészíthette az Intel.

A kép csak illusztrációForrás: AMD

Most újabb információk érkeztek, amelyek magyarázattal szolgálhatnak arra, hogy a cég miért kényszerülhet ilyen radikális lépésre. Az AMD partnereknek készült, majd rövid időre véletlenül nyilvánosságra hozott prezentációja szerint a Ryzen processzorok jövőre megkapják a Zen 3 mikroarchitektúrát, a benne található fejlesztéseknek köszönhetően pedig az új központi egységek azonos órajel mellett 8+ százalékkal gyorsabbak lesznek a Zen 2 architektúrás, már kapható modelleknél.

Ez önmagában is tisztességes előrelépés, azonban az AMD szerint a következő generációs Ryzenek az elődeikhez képest olyan 200 MHz-cel magasabb órajel mellett működhetnek majd, ami további számottevő pluszteljesítményt jelent.

Ha minden igaz, akkor a jövő évi AMD Ryzen processzorok akár 10+ százalékkal is gyorsabbak lehetnek a jelenleg kapható elődeiknél.

Viszont a kérdéses elődök már körülbelül ugyanolyan gyorsak, mint a rivális Intel Core processzorok, azaz jövőre nagy bajba kerülhet az Intel, hacsak nem turbózza fel számottevően a tizedik generációs Core termékeket.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!