Mégsem lesz pornóblokkolás a briteknél

Május a maszturbálás hónapja: ezek a legkedveltebb pornóvideók (18+)
A nők gyakrabban keresnek önkielégítős videókat
Vágólapra másolva!
Katasztrofális lett volna a korellenőrzés bevezetése.
Vágólapra másolva!

Egyelőre jegelte az internetes pornográfia elleni többéves harcát a brit kormány, Nicky Morgan digitális biztos szerdán közölte, hogy a felnőtt tartalmakat kínáló webhelyeknek mégsem kell majd ellenőrizniük a látogatóik életkorát. A 2015-ben szőni kezdett tervvel a gyermekeket és a fiatalkorúakat kívánták megvédeni az életkoruknak nem megfelelő tartalmak elérésétől.

Forrás: Shutterstock

A korellenőrzés kikényszerítése jelentős hullámokat vetett az országban. Egyrészt a pornófogyasztók nyilván nem kívánták semmiféle pornóoldal előtt felfedni a személyazonosságukat, másrészt pedig nem volt világos, hogy miként lehetne megfelelően kivitelezni az ellenőrzést.

A korellenőrzés végrehajtásához az erotikus portáloknak kezelniük kellett volna a látogatóik személyes adatait: nyugodtan megelőlegezhető, hogy a szexoldalak jókora része

ezt nem lett volna képes biztonságosan megtenni.

A kiszivárgott felhasználói adatokat a látogatóik lejáratására, zsarolására, vagy éppen az utánuk való kémkedésre is bevethették volna a bűnözők.

Emellett a kormány érdemben fel sem tudott volna lépni a korellenőrzést elmulasztó külföldi portálok ellen, a helyi adatvédelmi törvényeknek való megfelelőségüket nem írhatta volna elő, és szükség esetén jogi lépéseket is nehéz vagy lehetetlen lett volna tennie az adatokat nem megfelelően kezelő, vagy azokkal visszaélő portálok ellen.

A fiatalok megvédésének az ötlete érthető, de a korellenőrzéses koncepció technikai, adatvédelmi és jogi szempontból is katasztrófa volt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!