Kipróbáltuk a motoros szelfikamerával ellátott okostelefont

Huawei, P Smart Z, teszt
Huawei P smart Z.
Vágólapra másolva!
A Huawei is beállt a sorba, és előállt egy olyan telefonnal, amelynél a frontfelületen elhelyezett úgynevezett szelfikamera el van dugva, és csak akkor bukkan fel a készülékházból, ha szükség van rá. Ez a Huawei P smart Z, amely egyébként az olcsóbb modellek közé tartozik, tehát a kínai cég célja minden bizonnyal az volt, hogy ebben a szegmensben is elérhetővé tegyen egy "különleges" terméket.
Vágólapra másolva!

Van ennek értelme?

E motoros megoldás előnye, hogy a kamera így nem foglal helyet, így a képernyő a lehető legnagyobb lehet. Az tény, hogy a kijelző/készülékház arány kiemelkedően jó, 84,3 százalék, de ettől még ez nem indokolja egy ilyen szokatlan kamerarendszer létét. Az egész inkább arról szól, hogy a cég akart egy villantós telefont készíteni, amivel bárki lenyűgözheti a körülötte lévőket. Az ugyanis tény, hogy borzasztóan látványos, ahogy a kamera kiemelkedik a semmiből. Viszont az is valószínű, hogy emiatt sokkal sérülékenyebb is.

Huawei P smart Z. Forrás: Origo

Egyrészt a mozgó alkatrészek jellemzően hamarabb meghibásodnak, másrészt ha valamiért beragad, akkor lesz egy telefonunk, ami kényelmetlenül használható, hiszen lesz rajta egy kiálló dolog, ami miatt nehezebb lesz zsebbe tenni. Abba pedig bele se merünk gondolni, hogy mi történik vele, ha véletlenül kiesik a kezünkből miközben szelfit készítünk, valószínűleg már attól eltörhet, ha csak ránéz egy kismadár. Egy szó, mint száz, a kiemelkedő szelfikamera figyelemfelkeltőnek figyelemkeltő, de ezen kívül más komoly előnyt nem kínál.

Kijelző

Jobb lett volna, ha a parasztvakító motoros kamera helyett inkább a kijelzőre fókuszált volna a Huawei, mert a 6,6 inches LTPS IPS panelnek vannak gyenge pontjai. A felbontással mondjuk pont nincs baj, hiszen a 1080 x 2340 képpont ebben a kategóriában teljesen jónak számít. Viszont a betekintési szög terén eléggé borzasztó. Ha ugyanis valaki kicsit elfordítja a készülékházat, vagy oldalról nézi a képernyőt, akkor hamar azt fogja tapasztalni, hogy a színek döbbenetes mértékben fakulni kezdenek, ami a világos árnyalatoknál kifejezetten rosszul néz ki. Az alkalmazott LCD képalkotási technológia miatt mindig érezhető egy enyhe fátyolosság, amely visszafogja a tónusok élénkségét, e téren a rivális OLED eljárás sokkal jobban teljesít.

A 6,6 hüvelykes kijelző 1080 x 2340 képpont felbontású Forrás: Origo

A színhőmérséklet egyébként változtatható, azaz a kék komponens mértéke radikálisan csökkenthető, ami hasznos lehet alvás előtt. A maximális 451 nites fényerő elég ahhoz, hogy napsütésben is látható maradjon a képernyő, a 2 nites minimális fényerőnek köszönhetően pedig sötétben is használható anélkül, hogy kiégetné az agyunkat.

Külső

Mivel van motoros kamera, ezért nincs szükség sem notchra, sem vastag felső szenzorsávra, és a kávák is meglehetősen vékonyak, ennek köszönhetően pedig a P smart Z kifejezetten korrekt külsővel bír. Sőt, még azt is meg mernénk kockáztatni, hogy sok jóval drágább készüléknél pengébb, modernebb a megjelenése. A készülékház fémből készült, az illesztések pontosak, a kopogós műanyagból készült színátmenetes hátlap pedig egészen jól néz ki.

Korrekt vas

A 4 GB RAM-mal és a Mali-G51 grafikus chippel megtámogatott nyolcmagos, ma már elavultnak számító HiSilicion Kirin 710F processzor közepesen erősnek számít, amit az AnTuTu tesztprogramon elért 133 000 pontos eredménye is alátámaszt. Ez a mindennapi használat során abban nyilvánul meg, hogy némi akadás tapasztalható olykor a weboldalak betöltésénél, és pláne a nagyfelbontású képek nézegetése során.

Dupla objektíves hátlapi kamerarendszert kapott. Forrás: Origo

A Google Utcakép például idegesítően szaggatott, ami nyaralásnál egy kicsit kellemetlen lehet, hiszen ez tökéletes funkció arra, hogy feltérképezzük a számunkra ismeretlen környéket. A vas még a legfrissebb játékok futtatására is alkalmas, de az is igaz, hogy előfordulhat, hogy a grafika részletességét és/vagy az effektek komplexitását erősen vissza kell vágni. A képfeldolgozás sebességére viszont egy rossz szót sem lehet szólni, hiszen a kattintás után azonnal gyönyörködhetünk a fotóinkban. A termék az Android 9 operációs rendszert futtatja, amelyre a Huawei ráhúzta a házon belül készült EMUI 9.0 felületet, ami jó pár hasznos extrát tartalmaz.

Akkumulátor és hang

Nagynak számító, 4000 mAh kapacitású akkumulátorral látták el, amely használattól függően 9-11 órányi üzemidőt szavatol 50 százalékos fényerő mellett. Tehát akár egy hosszabb utazást, kirándulást is ki lehet vele húzni töltés nélkül, ami bizony fontos szempont lehet sokak számára. A beépített hangszóró nem valami nagy szám, a megszólalás "kopogós", steril, hiányzik belőle az élet, viszont a hangerő megfelelő. Ha rádugunk egy fejhallgatót sokkal jobb az élmény, ilyenkor már nincs különösebb gond a hangminőséggel.

Kamerák

A hátlapon található 16 megapixeles fő kamera mellé került egy 2 megapixeles kiegészítő egység, amely a mélységélesség-hatáshoz szükséges adatok begyűjtésére szolgál. Ebből fakadóan a Bokeh mód nem hiányzik, viszont távolról sem működik tökéletesen.

Kevés fénynél, sötétben megfigyelhető némi zajosodás és elmosódottság. Forrás: Origo

Gyakran előfordul, hogy az elektronika teljesen véletlenszerű képrészleteket homályosít el vagy élesít fel. Világosban lehet a telefonnal jó képeket lőni, de ilyenkor is megfigyelhető enyhe beégés, és a dinamikával is vannak gondok. A kevés fényt viszont rosszul tűri, a végeredmény ugyanis nagyon zajos lesz, és sokszor elmosódottság is tapasztalható. Így este nem igazán lehet vele épkézláb fotókat összehozni sajnos. Videónál pedig be kell érni a Full HD felbontással (ami nem különösebb baj), viszont a másodpercenkénti 30 képkockás maximális rögzítési sebesség a gyors mozgások megfelelő visszaadásához egyszerűen kevés.

Még a világosban készült képekről is hiányzik olykor a dinamika. Forrás: Origo

A motoros szelfikamera szintén 16 megapixeles és egészen jó minőségű képek elkészítésére alkalmas, legalábbis ahhoz képest, amit általában ezek az előlapi egységek produkálnak. Videóknál itt is a Full HD/30p a maximum, ami például a vloggereknek már kevés lehet.

Értékelés

Teljesen meg lehet érteni a Huaweit, hogy próbáltak az alsóbb kategóriában is egy figyelemfelkeltő modellel előrukkolni, de amerre indultak, abba bizony bele lehet kötni. A kiemelkedő motoros kamerát feleslegesnek érezzük, pláne, hogy ehelyett inkább fókuszálhattak volna egy kicsit jobb kijelzőre. A hardver teljesítménye megfelelő, de távolról sem kiemelkedő, a dizájnt viszont jól eltalálták, hiszen a termék nagyon jól néz ki. 85 000 forintos ára a tudásához képest nem vészes, de azért vannak ennél jobb ár/érték arányú okostelefonok a piacon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!