Talán korai volt kiszedni az ujjlenyomat-olvasót a készülékekből.

A héten végre-valahára bemutatkoztak a Google kismilliószor kiszivárgott Pixel 4 és Pixel 4 XL mobiljai, az egyik nagy meglepetésüket pedig az ujjlenyomat-olvasó hiánya jelentette. Ennek magyarázata, hogy a vállalat az Apple után szabadon átállt a 3D-s feltérképezést használó az arcfelismerésre, lemásolta az iPhone X-ben bemutatkozott Face ID-t.

Google Pixel 4Forrás: Google

Most a Google terméktámogatási oldalának jóvoltából kiderült néhány újdonság a biometrikus feloldási funkcióról, az egyik alapján pedig úgy tűnik, hogy kevésbé biztonságos az Apple Face ID-nél. A cég szerint a mobilok tulajdonosaira kifejezetten hasonlító személyek is képesek lehetnek feloldani a készülékeket (ez a probléma az Apple megoldását is érinti), de ami igazán kellemetlen, hogy a rendszer

csukott szemek esetén is feloldja a készüléket.

Ennek akkor van jelentősége, mikor valakinek az akarata ellenére kívánják úgy feloldani a mobilját, hogy szimplán az arca elé tartják azt. Ez például megtörténhet egy támadáskor, vagy éppen alvás közben. Az Apple Face ID esetében a szemeknek nyitva kell lenniük a feloldáskor.

Persze helyzetfüggő, hogy ennek a biztonsági megfontolásnak mennyi jelentősége van a gyakorlatban.

A Google egyelőre nem adott egyértelmű választ arra, hogy kívánja-e implementálni a hiányzó funkciót.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!