Búcsúzik az Ubuntu a Samsung mobiloktól

samsung galaxy note 8 dex android okostelefon
Samsung Galaxy Note 8 a Dex dokkolóban
Vágólapra másolva!
Android 10 alatt már nem lesz elérhető a Linux on DeX.
Vágólapra másolva!

A felső kategóriás Samsung Galaxy okostelefonok egyik érdekes sajátossága, hogy a hardveres-szoftveres DeX szolgáltatásnak köszönhetően számítógép módjára is használhatóak, külső monitor, billentyűzet és egér csatlakoztatható hozzájuk. Az elképzelés lényege, hogy a mobilozók a DeX-szel részlegesen vagy teljesen kiválthatják a laptopokat és asztali számítógépeket.

Samsung Galaxy Note 8 a Dex dokkolóban Forrás: Samsung

A DeX ugyan érdekes, de részben a rendkívül limitált elérhetősége miatt a mobilozók többsége jó eséllyel nem is hallott róla. Ettől függetlenül a Samsung még mindig köti az ebet a karóhoz, a tavalyi év végén még a Canonicallel is partnerségre lépett, számítógépes módban a cégek lehetővé tették a teljes értékű Ubuntu használatát a megfelelő Galaxy eszközökön.

A Samsung most az Android 10-es bétaprogramjának jegyzetrészében közölte, hogy aki telepíti a Google legújabb rendszerének a bétáját, vagy később a stabil verzióját a DeX-kompatibilis mobiljára, az nem tudja majd többé használni a Linux on DeX funkciót,

azaz lemondhat az Ubuntuzásról.

Indoklás nem járt a bejelentés mellé, de van egy sanda gyanúnk, hogy a felhasználói érdeklődés hiányába bukhatott bele a projekt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!