Szinte észre sem vettük, és a Philips az OLED tévék csúcsára ugrott

Vágólapra másolva!
Két új OLED televízióval készült a következő hónapokra a Philips, amivel az első tapasztalataink szerint alaposan a mezőny élére ugorhat a gyártó. Elmaradva persze eddig sem voltak a németek, hiszen a tavalyi OLED+ 903 nevű modellel megmutatták, hogy nem csak képminőségben, hangzásban, de a látványos bevilágításnak köszönhetően még felvágási faktorban is tudnak kiemelkedőt alkotni.
Vágólapra másolva!

A Philips már akkor is közösen dolgozott a hangzáson a legendás brit audio műhellyel, a Bowers & Wilkinsszel, és úgy tűnik, hogy ez a párosítás annyira bejött, hogy tovább folytatják. Mind a két új televízió, az OLED+934 és az OLED+984 hangzását is a brit mérnökökkel közösen alakították ki, azonban a két készülék más elveket követ.

A hangszórókat elválasztani a tévétől

Az mindkettőben közös, hogy a hangszórókat fizikailag leválasztották a tévéről, így azok egy alul "lebegő" dobozban kaptak helyet, tehát tulajdonképpen egy, a tévéhez szorosan kapcsolódó soundbarról van szó. Az OLED+934-es modell esetében összesen nyolc dolgot találunk a dobozban: négy 30 mm-es középsugárzót, két 19 mm-es titánium magassugárzót, és egy 80 mm-es mélyet. A házat ügyesen úgy alakították ki (kicsit hátrafelé dől), hogy a mérnökök el tudtak helyezni benne két, a hangot kifejezetten felfelé lövő 50 mm-es sugárzót is,

ami alaposan segít a Dolby Atmos-támogatású anyagok esetében a megfelelő térhangzás kialakításában.

Persze, a végeredmény eléggé függ attól, hogy pontosan hol ülünk a tévéhez képest, de ameddig nagyjából előtte vagyunk, a végeredmény meggyőző.

Forrás: Philips

Az abszolút prémium kategóriába szánt OLED+984-es modell azonban hangzás szempontjából más elgondolást követ, itt az igazi audiofileket vették célba a minél tisztább, teljes megszólalással. Itt maga a hangprojektor is nagyobb, benne három, felfüggesztett és elválasztott hangszóró kapott helyett a bal, a középső és a jobboldali csatornához, és mindegyikbe beépül egy 100 mm-es közép-basszus egység is. Ezen kívül a két legszélen külön elzártan bekerült még egy-egy magassugárzó is. Az igazi különlegesség azonban, hogy az egész ház tetejére külön feltettek egy magában álló, leginkább a magasabb hangoknál és a beszédnél segédkező kis hangszórót,

amivel így nem zavarják meg egymást a többi hangszóróval, melyek a házon belül vannak.

Meg kell hagyni, a végeredmény a megtekintett filmes szekciónál tényleg kiemelkedő volt, a főszereplő szövegei nagyon jól kivehetőek és tiszták voltak, és az egész rendszer tényleg nagyon tág tartományban tudta visszaadni a hangokat a magastól a mélyig. Ha csak nem az abszolút térhangzás elérése a cél, a szoba minden szegletébe szerelt hangszórókkal, akkor ennél jobb hangtechnika valószínűleg nem sokaknak fog kelleni. Mondjuk a hangprojektor tetejére szerelt kis ciripelő dizájn szempontjából kicsit furcsa, de biztosan hamar meg lehet szokni.

Forrás: Philips

Elképesztő képminőség

Természetesen egy tévé szempontjából talán még mindig messze a legfontosabb a képminőség, és meg kell hagyni, hogy a Philips ezen a téren is nagyot alkotott. Mindkét friss modell a legújabb generációs OLED-paneleket használja, a HDR10, a HDR10+ és a Dolby Vision természetesen támogatott, ám hasonló paraméterekkel azért számos más készüléket is lehet találni a piacon,

a lényeg a szoftverben és a gyártó saját tervezésű, harmadik generációs P5-ös képfeldolgozó processzorában van.

Ennek a képességeit élőben is megtekinthettük, a Philipsnek ugyanis számos más gyártóval ellentétben akadt annyi töke, hogy a saját portékájuk mellé odatették a legfontosabb konkurens termékeket (például a Sonyét is), és ugyanazzal a felvétellel demonstrálták a különbséget.

Márpedig különbség az akadt bőven:

az új Philips minden konkurensnél tisztább képet, élesebb kontúrokat adott, jóval több részlet látszódott, és a színek is sokkal teltebbek voltak, jobb volt a kontraszt és kevesebb a zaj. A Philips képviselője egy kérdésre közölte azt is, hogy mindegyik tévét a gyári "vidi" beállításokra tették be, ahogy azt a bemutatókon szokás.

Forrás: Philips

Ha az elődmodell a tavalyi év egyik leglátványosabb tévéje volt, akkor az újakra sem lesz panasz: ezek is megkapták a cég Ambilight nevű technológiáját, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 934-es modell esetében három oldalon, a 984-esnél pedig négy oldalon világítják meg ledek a készülék környezetét, alkalmazkodva a hangulatunkhoz.

Mindkét készülék az Android 9-re épülő Android TV-rendszert használja, bevetve a Google asszisztensét, de támogatott az Amazon Alexa is. A 934-es modell 55 és 65 hüvelykes, a 984-es pedig csak 65 hüvelykes formában érhető el.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!