Itt a Crucial első külső SSD-je

crucial x8 külső ssd laptop kamera fényképezőgép iroda office fényképezés
Crucial X8 külső SSD
Vágólapra másolva!
Papíron egy gigabájt feletti olvasási sebességre képes.
Vágólapra másolva!

A szilárdtest-meghajtók piacán közismert és közkedvelt Crucial a héten piacra dobta az első külső SSD-jét. A Crucial X8 kétféle változatban kapható: az 500 gigabájtos verziója 135 euróba, míg az 1 terabájtos kiadása 186 euróba kerül, átszámítva bő 44 ezer és 61 ezer forintokról van szó.

Crucial X8 külső SSD Forrás: Crucial

A fenti árak persze magasak a kérdéses adattárolási kapacitásokért, de a termék papíron akár 1050 MB/s szekvenciális olvasási sebességet biztosít, ami sokszorosan (hivatalosan 7,5×) meghaladja a leggyorsabb külső merevlemezek teljesítményét. Bosszantó, de a Crucial nem volt hajlandó elárulni az SSD szekvenciális írási teljesítményét, továbbá a véletlenszerű írási és olvasási sebességeiről is hallgat.

Crucial X8 külső SSD Forrás: Crucial

Az olvasási sebességből sejthetően az adattároló támogatja a 10 Gbps sebességű USB 3.2 Gen2 protokollt, a fizikai csatlakozója pedig Type-C típusú. Természetesen klasszikus Type-A portokon keresztül is használható, de akkor szükség lesz egy megfelelő adatkábelre vagy átalakítóra.

A három éves garanciával érkező Crucial X8 nem vízálló, de meglehetősen stramm a burkolata, és képes lehet túlélni egy bő két méteres magasságból való szabadesést is.

A gyártó szerint a termék nemcsak számítógépekkel, de telefonokkal, táblagépekkel és játékkonzolokkal is kompatibilis.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!