Albérlőket segítene kilakoltatni a techcég

biztonsági kamera security camera surveillance
Vágólapra másolva!
A New York-i lakókat védő szabályozások kijátszásával kampányol a főbérlőknél.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert az ingatlanokat bérbe adók körében a megfigyelőrendszerek, hiszen ezekkel valamilyen mértékben képesek felügyelni a bérleményeket, még ha nem is telepíthetnek kamerákat és mikrofonokat magukba a lakásokba.

Forrás: PhotoMIX / Pexels

A CNET beszámolója szerint a Teman GateGuard techcég épp nagyban kilincsel a New York-i albérleteket kiadóknál, állítása szerint a termékét megvásárolva a bérlők nagyobb eséllyel tudják szabálysértésen kapni az albérlőiket, hogy azt jogalapul felhozva ki tudják őket lakoltatni.

A GateGuard kamerázza a bérleményekbe belépőket, továbbá naplózza az okos ajtózárak és okoscsengők használatát. Ennek köszönhetően a lakások tulajdonosai vagy főbérlői könnyebben leleplezhetik, amennyiben például

  • a szerződésben nem szereplő személyek is élnek a lakásokban,
  • az albérlők részben vagy egészben kiadják a lakásokat az Airbnb-n,
  • örömlányok a kuncsaftjaik fogadására,
  • vagy drogdílerek a vevőik kiszolgálására használják a bérleményeket.

Mindez érthető, csak épp a vállalat visszatetszően azzal reklámozza a megoldását, hogy így talán egyszerűbben kilakoltathatóak az olyan albérlők, akiknek a lakását össze lehet nyitni egy másik lakással. Ebben az a ráció, hogy így kikerülhető a város albérlőket védő szabályozásainak egy része, és durván megemelhetőek a lakbérek.

Például egy havi 950 dolláros stúdióból és egy havi 1400 dolláros garzonból kialakítható egy havi 4200 dolláros, kétszobás lakás.

Ilyen sorrendben 282 ezer, 416 ezer, továbbá 1,25 millió forintokról van szó.

A vállalat azzal védi a reklámját, hogy a megfigyelés ide vagy oda, a bérleti szerződést betartók nem tehetőek ki az albérleteikből.

A céget 2016-ban alapított Ari Teman maga is foglalkozott lakáskiadással az Airbnb-n keresztül, 2014-ben még a helyi hírekbe is bekerült azzal, hogy az éppen aktuális bérlői egy vad szexorgia során 23 ezer dolláros, jelenlegi árfolyamon 6,8 millió forintos kárt okoztak a felső kategóriás lakásában.

Legalább érthető, hogy miért utálja ennyire a rossz albérlőket.

„Ez pontosan az a fajta ragadozó viselkedés, amelynek a megjelenésétől tartottunk a lakossági megfigyelőrendszerek elérhetővé válásával. Az arcfelismerés és a mesterséges intelligencia feltörekvő formái riasztó erőt adnak a bérbeadók kezébe a szabályozások miatt kedvező és fixált díjat fizető albérlőik zaklatására" – kommentálta a reklámot Albert Fox Cahn, a diszkriminatív megfigyelési technológiák ellen küzdő Surveillance Technology Oversight Project nonprofit szervezet igazgatója.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!