Az év végétől teljesen megszűnik a Microsoft utolsó okostelefonos rendszerének, a Windows 10 Mobile-nak a támogatása. A cég nem tervez új rendszert kiadni, inkább beállt az iOS és az Android mögé. De hogy kezdődött minden? És hogy ért véget?

A Microsoft bejelentette, hogy 2019. december 10-től megszűnik a Windows Phone 8.1-es telefonokhoz eddig elérhető alkalmazásbolt, így a cég azt javasolja, hogy aki teheti, frissítsen Windows 10 Mobile-ra. Azonban ezzel sem vagyunk sokkal előrébb, ugyanis szintén ettől a dátumtól kezdve ennek az operációs rendszernek a támogatása teljesen megszűnik, ami azt jelenti, hogy a készülékek ugyan tovább működnek, de nem kapnak frissítéseket többé - még biztonsági frissítéseket sem.

A Microsoft egyelőre teljesen feladta mobilos próbálkozásait, sem saját készüléket, sem pedig saját operációs rendszert nem ad ki a belátható jövőben erre a platformra. A cég még a hivatalos oldalán is azt tanácsolja, hogy a Windows 10 Mobile felhasználói váltsanak iOS-es vagy androidos készülékre.

Pedig egyébként a redmondi óriás nem mostanában kezdett a hordozható eszközökkel foglalkozni: első "mobilos" operációs rendszere, a Windows CE 1.0 még 1996-ban jelent meg, igaz, ez akkor nem telefonokra, hanem pici hordozható számítógépekre, a Pocket PC-kre készült. A világot ugyan nem borította lángba, de egészen korrekt sikereket ért el, és a Microsoft folyamatosan fejlesztette is.

Aztán az iPhone berobbanása, majd az Android elképesztő térnyerése közben a Microsoft elaludt, és amikor az első, igazán komolyan vehető okostelefonos rendszere, a Windows Phone 7 befutott, már esélye sem volt felzárkózni. A felhasználói bázis ezt követően is kicsi maradt, a fejlesztőknek nem igazán érte meg elkészíteni alkalmazásaikat a Microsoft telefonjaira, ami így egy ördögi kört indított el: mivel kevés applikáció volt elérhető Windows Phone-ra, nem is nagyon vették az emberek, így pedig a fejlesztőket semmi nem motiválta arra, hogy a helyzet megváltozzon.

Most pedig nézzük végig a Microsoft próbálkozásait a hordozható eszközök világában a kezdetektől napjainkig:

Kattintásra galéria nyílik, ahol velünk elevenítheti fel a Windows történetét és bukását hordozható eszközökön és telefonokon!Forrás: Origo

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!