Frissíteni kell a régi iPhone-okat és iPadeket

iPhon 4S, 2011
A customer looks at an Apple iPhone 4S in Seoul on November 11, 2011. Apple's new iPhone went on sale in tech-savvy South Korea November 11, with rival distributors staging elaborate launch events but refusing to disclose the number of pre-orders. AFP PHOTO / KIM JAE-HWAN / AFP PHOTO / KIM JAE-HWAN
Vágólapra másolva!
Különben november elejétől működési zavarokat tapasztalnak majd a tulajdonosaik.
Vágólapra másolva!

Az év első felében már beszámoltunk a globális helymeghatározó rendszer idei működési furcsaságáról, április hatodikán kiakadt a hetek számlálására használt számlálója, ez húsz évente egyszer történik meg. Elméleti síkon ebből nem kellene semmiféle problémának lennie, hiszen normál működési jellegzetességről van szó: egyszerűen csak lenullázódik a számláló, és elölről kezdődik a hetek számon tartása. Ettől függetlenül egyes GPS-es eszközök esetében a helyzet működési zavart okozhat, amennyiben nem megfelelően lett implementálva a szoftverükben a manőver kezelése.

Apple iPhone 4s Forrás: AFP/KIM JAE-HWAN/Kim Jae-Hwan

Az újabb Apple iOS-t futtató eszközök esetében semmiféle probléma nem volt ebből, azonban a régi modellekkel a mostani hét végén alaposan kiszúrhat egy a hétszámláló nullázódásával összefüggő probléma.

A jó hír, hogy az Apple nem hagyta cserben az érintett eszközökkel rendelkezőket:

  • az iPhone 5-re és a negyedik generációs és mobilnetes iPadre már júliusban kiadta az iOS 10.3.4 frissítést,
  • míg az iPhone 4s-sel, az első generációs és mobilnetes iPad Minivel, továbbá második és harmadik generációs, mobilnetes iPadekkel rendelkezők az iOS 9.3.6 frissítést telepíthetik a kütyüikre a problémamentes átmenet érdekében.

Az Apple szerint a kérdéses iPhone-okkal és iPadekkel rendelkezők kényelmi okból jobban teszik, ha november harmadika előtt telepítik a legújabb szoftvert. Aki lemarad a határidőről, az szükség esetén a számítógépes frissítőprogramon keresztül is installálhatja a javításokat.

A patch telepítésének kihagyása esetén a mobilokon még a levelezés, a böngészés, az App Store és az iCloud sem fog működni, míg a táblagépek csak a helymeghatározási funkciót veszítik el.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!