A megbukott brit kezdeményezésnél okosabban tennék.

Néhány nappal ezelőtt jókora részt súlyos technikai nehézségek és leküzdhetetlennek tűnő adatvédelmi problémák miatt a britek letettek arról, hogy megpróbálják korellenőrzéshez kötni az internetes pornográfia elérését. Nagy meglepetésre most az ausztrálok is előálltak ugyanezzel az elképzeléssel, de jóval racionálisabb módon szeretnék kivitelezni, mint a britek.

Forrás: Thinkstock

A több párt által is támogatott ötlet szerint amennyiben egy ausztrál feltévedne egy pornóoldalra vagy szerencsejátékos portálra, akkor a webhelyeknek korellenőrzéssel kellene meggyőződniük arról, hogy az illető elmúlt már 18 éves. Az ellenőrzés arcfelismeréssel történhetne, a webhelyeknek arra kellene utasítaniuk a felhasználókat, hogy nézzenek bele a webkamerájukba, vagy a mobiljuk előlapi kamerájába. A kamera képét az állami Face Verification Service arcfelismerő rendszer dolgozná fel, amelyben minden ausztrál igazolványképei megtalálhatóak.

Amennyiben az állami rendszer felismeri az illetőt, és az adatok alapján betöltötte már a 18-at, akkor a webhelyek kapnának tőle egy „oké" jelzést, hogy beengedhetik a látogatót a felületükre.

Ugyan a 2D-s képen alapuló arcfelismerés megbízhatósága nem a legjobb, azonban maga az ötlet kifejezetten érdekes, hiszen a rendszer használatával a netezőknek nem kellene felfedniük a kilétüket a pornóoldalak előtt, azok nem tudnának róluk semmit azon túl, hogy az állami szolgáltatás szerint már felnőttkorúak. Az adatvédelmi előnyök mellett további pozitívum, hogy a korellenőrzési rendszer megfelelő részeinek az implementálása meglehetősen egyszerű volna mind az állam, mind pedig a webhelyek számára.

Pusztán az a kínos a megoldásban, hogy amennyiben az állam szeretné, akkor számon tarthatná a pornónéző polgárokat, továbbá a felnőtt tartalmak fogyasztásával kapcsolatos egyes szokásaikat.

A pártok kezdeményezése egyelőre korai stádiumban van, csak a belátható jövőben indulhat meg a vele kapcsolatos jogalkotói munka, már ha technikailag megoldhatónak bizonyul az elképzelés.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!