Már erre is figyelni kell a használt autó vásárlásakor

ford expedition suv autó kocsi városi terepjáró
Ford Expedition (2020)
Vágólapra másolva!
Az előző tulaj a zárat is kinyithatja egy mobilappon át.
Vágólapra másolva!

A használt autó vásárlása egy külön tudományág, és egyelőre nincs jele annak, hogy a jövőben bármikor könnyebbé válhatna a vevők élete. Egy amerikai férfi most újabb érdekes problémára hívta fel a figyelmet: a gyártó hivatalos mobilappján keresztül a kocsi a korábbi tulajdonosa képes lehet valós időben követni az autó földrajzi helyzetét, de éppen kinyithatja a központi zárat, és beindíthatja a motort is.

Ford Expedition (2020) Forrás: Ford

Masamba Sinclair úgy jött rá a problémára, hogy még a tavasszal bérelt egy Ford Expeditiont, a kocsi átvétele után pedig hozzápárosította a járműt a FordPass mobilappban lévő felhasználói fiókjához. Az autót május 31-én adta le az autókölcsönzőnél, azonban a mobilappon át a mai napig ugyanúgy tudja követni és állítgatni a járművet, mint amikor az jogosan nála volt. Ez nyilván orbitális biztonsági probléma, éppen ezért is Masamba már öt hónapja ostromolja a Fordot, hogy találjon ki egy technikai megoldást az ilyen helyzetek elkerülésére.

A gond nem csak a bérelt kocsikat érinti, hanem akkor is aggodalomra ad okot, mikor valaki használtan vásárol egy autót, de nem ért annyira a fedélzeti számítógéphez, hogy feltűnjön neki a más mobiljával való párosítása.

A Ford kétféle lehetőséget biztosít a mobilapp és a kocsik közti kapcsolat megszakítására: egyrészt a mobilappból kitörölhető az autó, másrészt pedig a kocsi fedélzeti számítógépének az alaphelyzetbe állításával is megszüntethető a párosítás.

Az utóbbiból fakadóan valójában nem is lenne szükség arra, hogy a Ford bármilyen új technikai megoldást kitaláljon az esetleges mobilpárosítások megszüntetésére: elég lenne, ha a visszavitt autók kitakarításakor és átnézésekor az autóbérlők munkatársai a rutin eljárás részeként egyszerűen visszaállítanák gyári állapotba a fedélzeti számítógépet.

Így vagy úgy, de ma is tanultunk valamit: az autók bérlésekor, vagy a használt autó vásárlásakor meg kell győződni arról, hogy

senki mobilappjához sincs hozzápárosítva a jármű.

Ha pedig létezik egy ilyen párosítás, akkor a gyártó által biztosított lehetőséggel élve meg kell szakítani a kapcsolatot.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!