Befejezi a processzormagok tervezését a Samsung

exynos chipset lapka rendszerchip nanométer
A jövőbeli Exynos lapkák már 10 nanométeres gyártástechnológiával készülnek
Vágólapra másolva!
Ez nem jelenti az Exynos rendszerlapkák halálát.
Vágólapra másolva!

Komoly meglepetésre a Samsung megerősítette, hogy december végével a megszünteti a saját fejlesztésű processzormagok tervezését végző csoportját, ez a csapat készítette az ARM szellemi tulajdonai alapján többek közt az Exynos 9110, 9810 és 9820 rendszerlapkák egyedi processzormagjait. Az Exynos termékek jellemzően mobilokat és táblagépeket hajtanak.

A kép csak illusztráció Forrás: Wikipedia

Ennek oka, hogy a cégen belüli mérnöki csapatnak ugyan sikerült jó teljesítményű magokat terveznie, azonban a fogyasztásuk jelentősen meghaladta az ideális szintet, így végső soron nem bizonyultak elég kompetitívnek.

A stratégia kiigazításának eredményeként körülbelül 300 fő veszíti el idén az állását a cég texasi Austinban lévő tervezőirodájában.

A döntés ellenére továbbra is lesznek Exynos rendszerlapkák, azonban ezekben az ARM által készített, referencia dizájnú processzormagok dolgoznak majd. Ennek megfelelően a Samsung a jövőben nem csak a magokkal kapcsolatos szellemi tulajdonokat,

de konkrét tervrajzokat is licencel majd a brit vállalattól.

A témához kapcsolódó érdekesség, hogy a Samsung már jó ideje partnerségre lépett az AMD-vel, a Radeon videovezérlők továbbra is úton vannak az Exynos rendszerlapkákba.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!