Lezárhatják a Firefoxot a netes csalók

Tired girl resting her head on the table of working with computer bookcase bookshelf business casual clean coffee break computer cup deadline denim desk desktop document drink exhausted female freelance girl hands home laptop library lifestyle list minima
Female person upset or exhausted of studying or overworked too much time at laptop PC at home with bookshelf in background
Vágólapra másolva!
Régi-új trükköt találtak maguknak a szélhámosok.
Vágólapra másolva!

Mindig tudnak valami újat mutatni az internetes kóklerek, most épp egy biztonsági hiányosságnak köszönhetően a Firefoxot használókat idegesíthetik halálra a böngészőjük lezárásával. Ehhez valamilyen módon rá kell venniük a leendő áldozataikat a támadó weblapjuk betöltésére, de persze az is működik, ha egy másik webhelyről automatikusan átirányítják rá őket.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Photoboyko

Az eddigi beszámolók alapján a támadó webhely azt állítja, hogy a számítógépen a Windows egy illegális kópiája fut, plusz a PC vírusokat küldözget, kalózkodott szoftverek találhatóak rajta, és mindezek tetejébe még meg is lett hackelve. Ezután a csalók megfenyegetik az áldozatokat, hogy 5 percen belül hívják fel a képernyőn látható telefonszámot, különben kikapcsolják a számítógépet. Ha ezt megteszik az áldozatok, akkor Windows licencet ígérve próbálják kicsalni tőlük a bankkártyájuk adatait.

A gond az, hogy a lap megjeleníti a Firefox felhasználói nevet és jelszót kérő ablakát, és ezt hiába nyomják ki a felhasználók, mindig újból előpattan.

Amíg az ablak látható, addig nem lehetséges klasszikus módon bezárni sem a támadó weblap fülét, sem pedig magát a Firefoxot.

Ez egy szakállas trükk, régebben a JavaScript felugró üzeneteket megjelenítő funkciójával éltek így vissza a csalók, ezért került be a párbeszédablakokba a „ne jelenjen meg többé" opció.

A szélhámosok weblapját megnyitott Firefox-felhasználók szerencsére elég könnyen megszabadulhatnak a csaló weblaptól, egyszerűen csak ki kell kényszeríteniük a Firefox leállítását a Feladatkezelőben.

Windows esetében a CTRL + SHIFT + ESC kombinációval indítható el a rendszeralkalmazás.

Amennyiben a Firefox a következő újraindításakor magától visszatöltené a támadó webhelyet, akkor újból le kell állítani a böngészőt, meg kell szakítani a hálózati kapcsolatot a wifiről való lecsatlakozással vagy az Ethernet kábel kihúzásával, és úgy kell újból elindítani a böngészőt. Ilyenkor semmilyen weblapot sem tud betölteni a Firefox, ami jó hír, hiszen végre bezárható a csaló webhely füle, utána pedig visszacsatlakoztatható a számítógép az internetre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!