Ezzel a telefonnal próbál visszatérni a topkategória erős embere

2019.11.10. 13:02

A Sony a szeptemberi IFA kiállításon rántotta le a leplet az Xperia 5 fantázianevű 2019-es csúcsmobiljáról, amely már megérkezett Magyarországra, és egy példánya landolt a TechBázis főhadiszállásán is. Nézzük, hogy mit tud ma felmutatni a szektor egykori erős embere, az a vállalat, amely még mindig nem adta fel az álmát, hogy egyszer majd meghódítsa a mobil piacot!

Kompakt? Nem!

A Sony azt ígérte előzetesen, hogy az Xperia 5 egy kompakt, az átlagosnál kisebb, jobban kézbe simuló telefon lesz. Nos, lehet, hogy nem a világ legnagyobb mobilja, de azért kompaktnak nem tudnánk jó szívvel nevezni. 6,1 hüvelykes képátlóval bír, ami azt eredményezi, hogy a készülék 15,6 centiméter hosszú, gyakorlatilag akkora, mint egy átlagos férfitenyér. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy az egykezes használat felejtős, mert a képernyő felső részét egyszerűen nem érik el az ujjak. A gömbölyített fém készülékház gyönyörű, és nagyon szépen passzol a káva nélküli kijelzőhöz, illetve a hátlapot borító üveghez, csak hát iszonyú könnyen kicsúszik a felhasználó kezéből. A termék megkapta a legjobb Gorilla Glass védőüveget, és IP68 minősítést, így a víz alá is dugható, és a kisebb ütéseket is kibírja, de azért a biztonság kedvéért jobb azonnal valami extra tokot is vásárolni neki.

Sony Xperia 5.Forrás: Origo

A sarkok a Sony korábbi modelljeihez hasonlóan élesen kanyarodnak, komolyabb ívelés nélkül, amely markáns külsőt kölcsönöz a terméknek. A notchot, azaz a szenzorszigetet innen lespórolták, ami nem baj egyáltalán, az viszont igen, hogy a 3,5 mm-es hagyományos fejhallgató csatlakozót is száműzték! Egyszerűen nem vagyunk képesek felfogni, hogy miért zavarja a gyártókat ez a port, csak a felhasználók életét keserítik meg a lehagyásával, felesleges kompromisszumokra késztetve őket. Még a termék dobozában is egy ilyen "régimódi" fülhallgató kapott helyet, amihez a szintén mellékelt USB-s átalakítót kell használni. Vicc az egész.

21:9 képarány - Jó ez nekünk?

A Sony Xperia 5 esetében a Sony ismét a különleges, 21:9 képarány mellett tette le a voksát. Ez sokkal hosszúkásabb, keskenyebb képernyőt jelent, mint a hagyományos, általánosan elterjedt 16:9 formátum. A Sony nem is titkoltan azért döntött így, mert egyrészt ez már magában kiemeli a készüléket a termékóceánból, másrészt pedig az ilyen típusú képernyőkön "mozisabb" hatású lesz a filmezés. Viszont a helyzet az, hogy a 21:9 képarány egyik nagy hátránya, hogy kevésbé komfortos rajta a hagyományos, állított használat és a tartalomfogyasztás.

A kávák jó vékonyak!Forrás: Origo

Emellett a fogása is szokatlanabb, emiatt kényelmetlenebb, és minden hagyományos 16:9 képarányú tartalom eléggé idétlenül néz ki rajta, hiszen két oldalt fekete sáv szegélyezi ezeket. Mindent összevetve továbbra is azt mondanánk, hogy a 21:9, ultrawide képarány a telefonok esetében zsákutca!

OLED kijelző

Maga a kijelző egyébként teljesen rendben lenne, hiszen az alkalmazott OLED technológia jelenleg a legjobb. A színek gyönyörűek, markánsak, fátyolosságnak nyoma sincs, a kontraszt pedig jobb nem is lehetne. A maximális 600 nites fényerőnek hála pedig napfényben is lehet használni, és a nagy dinamikatartományú anyagok is látványosak, szépen átjön a HDR hatás.

A 21:9 képarány a hagyományos, állított használatnál kicsit zavaró.Forrás: Origo

A betekintési szög remek, még akkor sem kezdenek fakulni, vagy pláne invertálódni a tónusok, ha valaki nagyon oldalról bámulja a megjelenítőt. A mozgásmegjelenítés tökéletes, semmilyen hibába, anomáliába nem futottunk bele, de azért ez 2019-ben ezen a szinten már alapelvárás. A 1080 x 2520 képpontos felbontás, és a 450 ppi pixelsűrűség messze van Minden Idők Legjobbjától, de ettől függetlenül a látott kép kellően éles és részletes. Még a görbe, ferde vonalak esetén sem tapasztalható recésedés, szőrösödés, és a finom átmenetek megjelenítése is problémamentes.

Hardver: több, mint korrekt

A hardverre nem lehet panasz: Az új, 8 magos Snapdragon 855 processzor, az Adreno 640 grafikus chippel és a 6 GB RAM-mal kiegészítve hatalmas teljesítmény leadására képes. Azaz a telefon e téren abszolút az első vonalba tartozik, és gyakorlatilag a jelenlegi összes androidos alkalmazás problémamentesen futtatható rajta.

A legjobb grafikájú játékokkal is elboldogul.Forrás: Origo

Legyen szó olyan csúcsgrafikás játékokról, mint a Call of Duty, vagy a Fortnite, képszerkesztőkről, nagyfelbontású fotók- vagy videók megjelenítéséről, mindennel elboldogul. A Sony gyárilag adja hozzá a Cinema Pro videószerkesztő programot, amely komoly számítási kapacitást igényel, de ez is azt bizonyítja, hogy a megfelelő hardverre nagyon odafigyeltek.

Akkumulátor, hang

A beépített akkumulátora viszont csalódást okozott, hiszen egy 3150 mAh kapacitású telep került bele. Ez pedig azért jelentősen elmarad attól, mint amit e téren a legjobbnak számító modellek kínálnak. Ebből fakadóan pedig az üzemideje sem kiemelkedő, sőt, jó indulattal is csak átlagosnak nevezhető. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy be kell érni olyan 6-8 órával, ami bárhogy nézzük, kevesebb, mint amit az ember egy ilyen árú és kategóriájú telefontól elvárna. A beépített hangszórói nem rosszak, de ez csak telefonos szinten értendő minősítés. Azaz nem zajosak, nincsenek óriási hibák, a hangerő is megfelelő, de a basszusok továbbra is hallhatatlanok, a dinamika hiányzik, a megszólalás steril és hideg.

Kamerák

A Sony alkalmazkodva a trendekhez, három különböző funkciót ellátó kamerával látta a készülék hátlapját. Ezek mindegyike 12 megapixeles, és a normál egység mellett egy 2x nagyítást produkáló és egy kissé halszemoptikás, ultranagy látószögű modul került a telefonra. A koncepció rendben van, az viszont már kevésbé, hogy olykor a képfeldolgozásra több másodpercet is kell várni. Ennek nyilván az az oka, hogy a jó minőség érdekésben több kamera képét mixeli össze a szoftver, de ez így nem az igazi.

Kattintson a képre és mutatjuk, milyen képeket készít a Sony Xperia 5!Forrás: Origo

Világosban egyébként kifejezetten szép, gyakorlatilag képeslapokra illő fotók lőhetőek vele, szép, valósághű tónusokkal, megfelelő dinamikával. Viszont a sötétet az Xperia 5 sem szereti, ilyenkor bizony bele-bele lehet futni elmosódottságba és zajosodásba. Akár 4K mozgóképek rögzítésére is alkalmas, és a szuperlassítás funkció sem hiányzik, szóval a videós képességei nem rosszak. A szelfikamerája viszont nem valami nagy szám, ez egy 8 megapixeles egység, amely csak Full HD videók elkészítését teszi lehetővé másodpercenkénti 30 képkockás rögzítési sebesség mellett.

Vélemény

Az tény, hogy az Xperia 5 személyében a Sony egy életerős telefont tett le az asztalra, amely bivaly hardverrel, remek dizájnnal és korrekt kijelzővel büszkélkedhet, emellett 230 ezer forintos ára sem rettenetes a csúcstelefonok piacán. Ám azt sem lehet elhallgatni, hogy a készüléknek vannak gyenge pontjai is, mint például az akkumulátor, vagy a lassú képfeldolgozás. A nagy extrának szánt 21:9 képaránnyal sem vagyunk kibékülve, szóval mindent mérlegelve azt mondanánk, hogy nem ez lesz az az mobil, amely a csúcsra röpíti majd a Sonyt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!