Így is betörhetnek a tolvajok az okosotthonokba

light commands okoshangszóró lézer hackelés
Vágólapra másolva!
Akár még a modern autókat is képesek lehetnek lézerrel kinyitni.
Vágólapra másolva!

Újabb váratlan biztonsági problémára mutattak rá a Tokiói Egyetem és a Michigan Egyetem kutatói, a legújabb kutatásuk szerint lézerekkel távolról parancsok adhatóak ki az egyre több háztartásban megtalálható okoshangszóróknak. Ez nem csak mások ijesztgetésére jó, hiszen az okoszárak és egyéb kütyük egyre nagyobb arányban rendelkeznek hangasszisztenses integrációval, azaz képesek parancsokat fogadni az Amazon Alexához, a Google Asszisztenshez, vagy éppen az Apple Sirihez hasonló rendszerektől.

Forrás: Light Commands

A probléma demonstrálása érdekében a kutatók kinyitottak egy garázskaput pusztán úgy, hogy a lézerük segítségével jeleket „sugároztak" egy Google Home okoshangszóró mikrofonjába, ez látható a lenti videón. A lézernyalábba bekódolták a megfelelő hangparancsot, az okoshangszóró mikrofonja pedig képesnek bizonyult elektromos jelekké alakítani a lézer fényét.

A kutatók szerint a technikával ugyanúgy képesek bármilyen utasítást kiadni az okoshangszóróknak, mintha ott állnának mellettük és beszélnének hozzájuk.

A tesztelés során messze az okoshangszórók bizonyultak a legjobb hackelési alapanyagnak, modelltől függően 70-107 méterről sikerült nekik utasításokat kiadni, míg az okostelefonokon és táblagépeken futó asszisztenseknek csak 5-20 méterről tudtak „suttogni" a lézerrel.

A kutatók kiemelték, hogy akár hangvezérlést támogató kocsik is kinyithatóak a módszerrel, így az Amazon, az Apple és a Google mellett a Ford és a Tesla figyelmét is külön felhívták a kísérleti eredményeikre.

Ha minden igaz, akkor a probléma sajnos nem javítható szoftveresen, fizikailag át kell tervezni a kütyük mikrofonjait a támadási lehetőség kiküszöbölése érdekében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!