Jövőre kerülhet piacra az első 20 terabájtos modellje.

Az áruk jelentős racionalizálódása után most már széles körben hódítanak a fogyasztói piacon az SSD-k, klasszikus merevlemezt jobbára csak olyanok vásárolnak, akik rengeteg adatot kívánnak megfizethető áron tárolni. Ez kellemetlen hír a merevlemezek gyártóinak, de közel sincsenek akkora bajban, mint azt sokan gondolják, az egyre szaporodó adatközpontok végtelennek tűnő tárhelyigénye miatt nem mostanában fogják lehúzni a rolót.

A kép csak illusztráció (Seagate Barracuda Pro 12TB)Forrás: Seagate

A Seagate nyilvánosságra hozta a következő hét évre vonatkozó termékkiadási ütemtervét, amely szerint a következő években óriási energiát fordít majd az adatközpontokba szánt merevlemezek fejlesztésére. Ha minden jól megy, akkor a jövő év első felében a gyártó piacra dobja majd az első 18 terabájtos HDD-jét, nem sokkal később pedig bevezetheti 20 TB-os megoldásait.

Az utóbbi kritikus pont lesz, hiszen 20 TB felett a gyártónak át kell állnia a hosszú évek óta fejlesztett HAMR (heat-assisted magnetic recording, hővel támogatott mágneses rögzítés) technológiára, enélkül nem lesz képes érdemben növelni az adatsűrűséget a merevlemezeinek tányérjain.

Ha minden jól megy, akkor a HAMR-nak köszönhetően 2026-ban már 50 TB kapacitású merevlemezt is árul majd a Seagate.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!