Jöhet a digitális pisibérlet az amerikai iskolákba

University of Missouri U. Missouri Campus Back To Work One Day After President And Chancellor Resign 
 Resigns As Protests Grow over Racism GettyImageRank3 SOCIAL ISSUES SPORT HORIZONTAL American Football - Sport WALKING USA CAMPUS POLITICS Photography S
COLUMBIA, MO - NOVEMBER 10: Students walk along on the campus of University of Missouri - Columbia on November 10, 2015 in Columbia, Missouri. The university looks to get things back to normal after the recent protests on campus that lead to the resignation of the school's President and Chancellor on November 9. Michael B. Thomas/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Csak idő kérdése volt a bürokrácia ezen formájának modernizálása.
Vágólapra másolva!

A világ egyetlen táján sem szeretik a tanárok, mikor a diákok halasztást nem tűrő vécélátogatási igényre hivatkozva megpróbálják óra közben elhagyni a tantermet, de a szóbeli engedélyük ellenében persze kimehetnek a tanulók.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/2015 Getty Images/Michael B. Thomas

Az Egyesült Államokban ez nem teljesen így működik: ha a diákok bármilyen okból el kívánják hagyni tanítás közben a tantermet, és a pedagógusok megadják erre az engedélyt, akkor kénytelenek kiállítani nekik egy hall pass nevű papírt, amelyen hivatalosan dokumentálniuk kell a rendkívüli eseményt.

A kártyán tipikusan a diák neve, a tanár neve, a dátum, a teremből való távozás ideje, a terembe való visszatérés ideje, továbbá a meglátogatni kívánt helyiség megnevezése található. A tanároknak a kiadásakor és a visszavételekor is alá kell írniuk a papírt.

A tanulók kötelesek bemutatni az engedélyt, amennyiben a folyosón olyan tanárral vagy felügyelővel találkoznak, aki ragaszkodik a pisibérletük ellenőrzéséhez.

Persze a 21. században a vécéhasználathoz szükséges bürokrácia sem maradhat a régi, egyes iskolák megkezdték az e-Hallpass rendszerre való átállást. A megoldás lényege, hogy a diákok a mobiljukon keresztül igényelhetik a teremelhagyási engedélyt, a tanáraik pedig szintén a telefonjaikon adhatják meg azt.

Inspekcióigény esetén a diákok az appon keresztül mutathatják be az engedélyüket.

Ez új lehetőségeket is nyitott a diákok megfigyelésében: az e-Hallpass rendszer tanulónként statisztikát vezet az engedélykérési szokásokról és a megkapott engedélyekről, a diákok teremből való távolmaradásának az idejéről. Emellett felügyelőt küldhet a nyakukra, ha túlságosan sokáig távol maradnának, plusz akár azt is képes lehet megakadályozni, hogy két egymással közismerten nem kijövő diák találkozhasson a folyosón.

Az Eduspire Solutions nevű cég által fejlesztett rendszer nem aratott osztatlan sikert: egyes szülők és jogvédők úgy vélik, hogy az e-Hallpass megfigyelési funkciói túl vannak a jó ízlés határán, és amerikaik lévén persze nem félnek hangosan tiltakozni a gyermekeik magánszféráját potenciálisan sértő szoftver bevezetése ellen.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!