Nem volt nehéz dolga az Internet Explorer 6 lepipálásában.

Újabb jeles évforduló volt a hétvégén, 2004. november 9-én jelent meg a Firefox 1.0, azaz a napokban betöltötte a 15. életévét a Mozilla böngészője. A multiplatform alkalmazásnak nem volt nehéz dolga az Internet Explorer 6 legyőzésében, hiszen az akkoriban de-facto standard szoftverrel ellentétben támogatta a füles böngészést, a popup ablakok letiltását, a funkciókészletének kiegészítőkkel való bővítését, témák használatával pedig még a kinézete is testre szabható volt.

Forrás: AFP/Josep Lago

A Firefox életkora valójában vitatható, hiszen a böngésző az 1994-ben elérhetővé vált Netscape Navigator forráskódjára épült. Az elődje pár éven keresztül a piacvezető böngésző volt a személyi számítógépeken, azonban a fizetős üzleti modellje miatt a Microsoft rövid idő alatt kiütötte a nyeregből a Windowsba integrált, óriási pénzből reklámozott, és minél több módon a potenciális felhasználók orra alá tolt Internet Explorerrel.

A netezők már a 90-es évek második felében sem szerettek fizetni a böngészőkért.

A Netscape Navigator kódbázisa 1998-ban vált nyílt forráskódúvá, a böngészőt pedig felkarolta egy önkéntes fejlesztői közösség, amelyet a Netscape munkavállalói alapítottak. Röviddel később a böngésző jelentős újraírása mellett döntöttek, azért is kellett végül hat évet várni az eredetileg Phoenix névre hallgatott, majd jogi okból először Firebirdre, utána pedig Firefoxra átkeresztelt szoftverük 1.0-s verziójának a megjelenésére.

Maga a csoport a Netscape Navigator eredeti kódnevét vette fel, és azóta is Mozillának nevezi magát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!