Ehhez elég lesz annyi indoklás, hogy azt üzletileg már nem tartja életképesnek.

December 10-én életbe lépnek a YouTube új általános szerződési feltételei, a cég szerint a dokumentum újraírásakor a kisebb problémák javítása mellett az értelmezhetőségének a megkönnyítésén volt a hangsúly. Ehhez képest csendben belekerült egy olyan apró, de fontos módosítás, amelynek nincs egy az egybeni megfelelője a jelenleg érvényben lévő ÁSZF-ben.

A YouTube központjaForrás: AFP/Josh Edelson

„A YouTube részlegesen vagy teljesen megszüntetheti a hozzáférését, vagy a Google-fiókjának a hozzáférését a szolgáltatáshoz, amennyiben a YouTube a saját hatáskörében úgy véli, hogy a szolgáltatás önnek való nyújtása üzletileg már nem életképes" – áll a szövegben.

Érdemes kiemelni, hogy ez a saját fordításunk, az új ÁSZF hivatalos magyar verziója a hírünk írásakor még nem állt rendelkezésre, így abban a kérdéses rész pontos szövegezése jó eséllyel eltér majd. A problémás szegmens a fiók felfüggesztése vagy törlése részben található.

A bekezdés célja látszólag a csatornákkal rendelkezők megzabolázása. A YouTube korlátlan lehetőséget ad magának a csatornák törlésére, amennyiben a moderátorok vagy egyéb döntéshozók szerint azoknak üzletileg már nem éri meg többé teret adni a portálon.

A szabály kulcsrésze az „üzletileg már nem életképes" szöveg.

Ez bármit jelenthet: többek közt törölhetik a csatornát, ha nem találják hasznosnak a tartalmát, ha nem termel elég bevételt a videomegosztónak, vagy ha valamilyen okból kényelmetlen helyzetbe hozza a céget.

Az új bekezdés egy joker kártya, amire hivatkozva tökéletesen szubjektív okokból, és bármiféle tényleges indoklás nélkül bárki csatornáját törölheti majd a YouTube. A törléshez nem kell többé valamelyik többé-kevésbé definiált, konkrét szabályát megszegni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!