Úton a kedvező árú Radeon RX 5300

2019.11.18. 14:08

Laptopos és számítógépes kiadásban is elérhető lesz.

A 16 hüvelykes MacBook Pro múlt heti bejelentésekor meglepetést keltett, hogy a laptop kétféle dedikált videovezérlővel is elérhető vált, a Radeon Pro 5500M mellett a rejtélyes Radeon Pro 5300M is feltűnt benne. Az utóbbiról addig semmiféle hivatalos információ sem érkezett, azonban most már tudjuk róla, hogy 1280 stream processzor található benne, a maximum 4 GB GDDR6 memóriája pedig 128 bites sínen kapcsolódik a grafikus vezérlőjéhez.

Így néz ki az AMD Radeon RX 5000 szériás videokártyákat hajtó Navi grafikus processzorForrás: AMD

Röviddel később a nem professzionális jellegű használatra szánt Radeon RX 5300M grafikus vezérlő is felkerült az AMD webhelyére. A termék még idén feltűnhet egyes laptopokban, és némi meglepetésre érdemben eltér a MacBookban használt Pro változattól: 1408 stream processzor található benne, a dedikált memóriája 3 GB GDDR6, a 14 Gbps sávszélességű VRAM-ja 96 bites sínen csatlakozik a grafikus processzorához.

Mindez azt jelenti, hogy az RX 5300M csak a GPU frekvenciája és a memóriakonfiguráció tekintetében tér el a nagy testvér Radeon RX 5500M-től: a játékok alatti órajelét mínusz 267 MHz-cel lefojtották 1181 MHz-re, ráadásul a társa nem csak a 4 GB GDDR6 miatt van előnyben, de a videomemóriájának 128 bites sínje is sokat segít a jobb teljesítmény elérésében.

Összességében egy érdekesen kompromisszumos termékről van szó: az AMD jelenleg nem képes a Radeon RX 5500M-nél kisebb teljesítményű, de már Navi architektúrás videovezérlőt adni a laptopokba, így itt-ott lebutította azt, így született meg a Radeon RX 5300M.

Ami van ilyen érdekes, hogy a HP egyik termékoldala szerint hamarosan az asztali számítógépekbe is megérkezik a Radeon RX 5300. Túlságosan sok minden nem derült ki a termékről, de a kérdéses Pavilionban lévő modell 4 GB GDDR5 memóriát használ, ebből pedig valószínű, hogy a memóriasínje maradt 128 bites.

Persze nem lehetetlen, hogy az asztali számítógépes Radeon RX 5300 csak a számítógépgyártó partnerek számára lesz elérhető, de nem tartjuk túlságosan valószínűnek, hiszen az AMD-nek szüksége van egy tényleg széles réteg által megfizethető, érdemi kompromisszumok ellenére játékra is alkalmas videokártyára. A számukra jelenleg kínált Radeon RX 550 nincs a helyzet magaslatán, a komolyabb grafikájú big budget játékok épp hogy csak élvezhető sebességgel futtathatóak rajta, 1080p felbontás alatt, alacsony-közepes beállítások mellett.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!