Az ország legnagyobb irodaháza, az ország egyetlen tetőtéri futópályája, az ország egyik első 5G-kompatibilis épülete a Magyar Telekom és a T-Systems közös Könyves Kálmán körúti székháza. Az épületbe a vállalat munkatársai egy éve kezdték meg a beköltözést. A 105.000 m² nagyságú ingatlan számos tekintetben a legek épülete, és már most több rangos építészeti és ingatlanfejlesztési díjat elnyert.

Az épület tulajdonosa és fejlesztője a WING Zrt., a Magyar Telekom hosszú távon bérli az ingatlant. A Market Építő által kivitelezett székház a XXI. század építészetének és a főváros arculatának meghatározó együttese, melyet a számok volumene is megerősít: az építkezés során 80.000 köbméternyi betont, 10.000 tonna betonacélt és 26.000 négyzetméternyi homlokzatüveget használtak fel. A grandiózus épület tervezésekor a megrendelő és a TIBA Építész Stúdió kiemelt figyelmet fordított a fenntarthatósági szempontokra is, így a BREEAM Excellent elvárásoknak megfelelően többek között

energiahatékony berendezéseket, alacsony vízfelhasználású szanitereket, szelektív hulladékgyűjtő metódust alakítottak ki a székházban,

melyet komplex épületfelügyeleti és energiamenedzsment rendszer kezel. A kertben ökológus által összeállított növényzet található, mesterséges tóval, terasszal és kültéri munkahelyekkel, az öntözés pedig esővízről és fúrt kútról történik. De ekkora homlokzati felületről természetesen nem hiányozhat a modern napvédő és akusztikus üvegezés egyedileg és központilag is szabályozható árnyékolással.

A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: Magyar Telekom
A SZÉKHÁZ
• Budapest arculatát meghatározó, kortárs építészeti alkotás
• Magyarország legnagyobb irodaháza (3 nagy irodaháznak felel meg)
• 105.000 m²
• 8 emelet
• 3 mélygarázsszint
• 27 lift
• 5.000 munkahely
• 300 fős konferenciaterem

A közel 5.000 kollégát befogadó tér megalkotásakor az energiahatékonyság mellett a kreativitást és közösségépítést támogató, inspiráló belső terek kialakítása is meghatározott cél volt. Az új székházba való költözés egyidőben zajlott a vállalatcsoport kulturális és szervezeti transzformációjával, az agilis működés bevezetésével. Gyorsabb, ügyfélközpontú működést és a munkatársi elégedettség növekedését várjuk az ország és a távközlési szektor legnagyobb agilis transzformációjától. Az új épület kialakítása, az inspiráló közösségi terek, a nyílt irodatér nagyban segítik ezt az átalakulást – mondta el a folyamat hátteréről Szabó Melinda, a Magyar Telekom lakossági szolgáltatások vezérigazgató-helyettese.

A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Hirling Bálint - Origo
HOGYAN ÉPÜLT?
• 28 hónap alatt
• 800-1500 szakember/nap közreműködésével
• 80.000 m³ beton
• 10.000 tonna acél
• 26.000 m² homlokzati üveg
• 22 m magas, előre gyártott pillérek
• A budapesti irodapiac 2 százaléka
• Energiahatékony és környezettudatos megoldások, BREEAM Excellent minősítés

Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom Chief HR Officere elmondta: Az új székház nemcsak működési, kulturális szempontból is új fejezetet nyitott a vállalat életében, hiszen a korábbi több telephely egy épületbe való integrálása lehetőséget teremtett arra, hogy a munkatársak közötti kommunikáció és együttműködés egy hatékonyabb szintre léphessen. Az előkészítés, a szabály- és normarendszerek, a fizikai környezet kialakításának a kollégák aktív részesei voltak, egy úgynevezett FutureLab projekt keretein belül a vállalat a székház koncepcióját szimuláló próbaterületet hozott létre, ahol 1.000 négyzetméteren egyidejűleg kb. 150 kolléga tesztelhette 6 hetes váltásokban, hogy milyen lesz az új munkakörnyezet. A tőlük kapott visszajelzések alapján hangolták finomra a tervezők az új épület belső térkialakítását, bútorozását.

A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Hirling Bálint - Origo
VÁROS A VÁROSBAN
• Emberközpontú szolgáltatások, well-being szempontok
• 2 étterem
• 2 kávézó
• 2.000 m² belső kert tóval
• 700 m² fitneszterem
• Futópálya a tetőn
• Autómosó

A kollégák well-being érzetét, fizikai és mentális egészségét támogatja a 8. emeleten található 762 m²-es fitness terem, a panorámás szauna és sókabin, a 200 m-es tetőtéri futópálya, az egészségügyi rendelő és a gyerekkuckó is, ahova a munkatársak gyerekeiket behozhatják és biztonságos, szórakoztató környezetben tudhatják. A munkavállalók zöme úgynevezett shared desk rendszerben dolgozik, ezzel és az egyes munkakörökben elérhető távmunka-lehetőséggel nagyságrendileg 5.000 m² területet spórol meg a vállalat, mely hozzájárul az energiatakarékos működéshez. A környezeti terhelés csökkentése érdekében a szelektív hulladékgyűjtés mellett a cégcsoport szeptembertől radikálisan csökkentette a műanyagfogyasztását, kivonta az egyszer használatos műanyagokat a székház mindennapi működéséből. Mind fizikailag, mind szervezeti kultúrát tekintve hatalmas lépés volt számunkra a váltás, de kollégáink nyitottsága és támogatása segített minket az úton. Külön öröm számunkra, hogy elhivatott és tettrekész közösség tölti meg inspirációval és élettel a nagyszerű tereinket – tette hozzá Friedl Zsuzsanna.

A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Hirling Bálint - Origo
HÁLÓZATI INFRASTRUKTÚRA
A székházban három, egymástól független távközlési hálózat biztosítja a munkavégzéshez a hátteret: egy vezetékes, egy WiFi és egy jelenleg 4G-n működő, de 5G-képes mobilhálózat. A WiFi illetve a mobilhálózat kapacitása úgy lett tervezve, hogy akár 4.000 munkaállomást illetve 4.000 mobilkészüléket képes egy időben kiszolgálni. A mindhárom hálózat alapját adó informatikai kábelezés hossza 950 km, ez akkora táv, mint innen Toscana. A hálózatban 14 ezer végpont és 5 ezer optikai kapcsolat van.

Schőmer Norbert, a WING Zrt. irodafejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta: Büszkeséggel tölt el, hogy hozzájárulhattunk a magyar építőipar fejlődéséhez is, hiszen olyan innovatív megoldások fémjelzik egyes fejlesztéseinket, amelyek egyedülállók a hazai piacon. A vállalat húsz éves működése során bizonyította piaci szakértelmét, amelynek kiváló példája a világszínvonalú és az országban egyedülálló Telekom székház.