Áll a bál a bugos iOS miatt az Apple-nél

2019.11.22. 08:07

Új fejlesztési módszerrel javítanák a rendszer minőségét.

A nagyjából két hónapja kiadott iOS 13 és iPadOS 13 operációs rendszerek kisebb katasztrófának bizonyultak, az Apple úgy szórja hozzájuk a hibajavításokat, mintha nem lenne holnap, konkrétan eddig nyolcat adott ki. Mostanra úgy tűnik, hogy sikerült nagyjából rendbe tenni a szoftvereket, javítania a legtöbbeket érintő és legsúlyosabb bugjaikat.

Forrás: AFP/2019 Getty Images/Justin Sullivan

A probléma természetesen nem csak a iEszközök felhasználóit bosszantotta, de az Apple illetékesei is elégedetlenek a helyzettel, a Bloomberg szerint nem szeretnék, ha még egyszer ilyen siralmas állapotban sikerülne kiadni egy operációs rendszert.

Éppen ezért is Craig Federighi szoftverfejlesztésért felelős alelnök új koncepcióval állt elő: innentől kezdve az iOS-be és a variánsaiba bekerülő újdonságokat egyenként ki- és bekapcsolhatják majd a tesztelők.

Ennek az a jelentősége, hogy így a belsős tesztelők képesek lesznek hatékonyabban felmérni az új fejlesztések működését, izolálni a számukra nem releváns, vagy éppen a munkájukat lehetetlenné tevő komponenseket. Az utóbbi igen fontos, hiszen rendszeresen előfordul, hogy az iOS központi kódtárolójába bekerülő újdonságokon az alapvető tesztelést sem végzik el a fejlesztőik, és azok az egész operációs rendszert használhatatlanná teszik, ezzel szabotálva minden más komponens tesztelését.

Az egyik központi problémának az bizonyult, hogy túlságosan sok minden került be egyszerre az iOS-be, és követhetetlenné vált, hogy mi okozza a problémákat.

Az új fejlesztési rendszer további nagy előnye, hogy a jövőbeli iOS-ek kiadása előtti hetekben az Apple képes lesz letiltani az olyan fejlesztéseket, amelyeket biztosan nem tud megjavítani a kőbe vésett kiadási időpont előtt, vagy egy első napi patch-ben.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!