Az egyre inkább telítetté váló mobilpiacon a gyártókon hatalmas a nyomás, hogy valami olyan extra újdonsággal álljanak elő, amely kiemelheti modelljeiket a termékóceánból. A bivalyerős hardver, a pazar kijelző vagy dizájn ugyanis önmagában már nem feltétlenül elég az áhított siker eléréséhez.

Vannak, akik széthajthatós készülékekkel próbálkoznak, mások a moduláris megoldásokban látják a jövőt, az LG pedig egy különleges dupla kijelzős eszközzel próbálkozik. Ez a V50 ThinQ 5G, amely a vállalat idei csúcsmodellje, és mi pedig kipróbálhattuk, hogy van-e értelme ennek a megoldásnak, illetve hogy telefonként mennyire szuperál jól!

Ugyanaz és mégis más

Az LG V50 ThinkQ 5G első pillantásra ugyanúgy néz ki, mint legtöbb mai modern társa: A kávái vékonyak, a fém készülékház vékony, és a kerekített éleknek hála igen jól néz ki. Van rajta USB-C csatlakozó, a fejhallgató-kimenetet sem spórolták le, a gombok pedig a szokásoknak megfelelően oldalt kaptak helyet. A hátulján ezúttal is egy több kamerából álló rendszer kapott helyet, amelyek viszont teljesen egy síkban vannak magával a hátlappal, tehát nem türemkednek, dudorodnak ki, ami egyrészt esztétikus, másrészt pedig kényelmes. Egy szó, mint száz: a dizájn rendben van.

LG V50 ThingQ 5G.Forrás: Origo

A dobozában viszont található egy speciális kiegészítő, amely első pillantásra egy hagyományos toknak tűnik. Azonban a kinyitás után kiderül, hogy ez egyben egy másodlagos kijelzőt is takar! Tehát itt a többi gyártó széthajtható telefonjával ellentétben nem folyik össze a két kijelző, hanem két teljesen különálló képernyőről van szó. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy azokkal ellentétben az LG V50 ThinQ 5G tabletként nem használható.

Mire jó a két kijelző?

Arra viszont igen, hogy a két képernyő segítségével megvalósuljon végre a hibátlan multitasking, azaz, hogy egyszerre több teljes értékű munkafolyamat is fusson. Amíg például az egyik oldalon nyitva van a levelezés, vagy a böngésző, addig a másikon futhat vidáman a YouTube. De lehet csinálni azt is, hogy amíg az egyik képernyőn a térképet böngésszük, addig a másikon éppen nyitva van egy taxis app, képeket nézünk a látnivalókról. Használható még a másodlagos kijelző a fényképezőgép keresőjeként, vagy akár képnézegetésre is.

LG V50 ThinQ.Forrás: Origo

Az sem utolsó dolog, hogy ezzel kiváltható a játékoknál a kontroller. Azaz amíg a fenti képernyőn fut a játék, addig az alsó használható kontrollerként, ami óriási segítség lehet. Emellett a második képernyő egyszerű támasztékként is használható, ha filmet akarunk nézni.
Viszont az is tény, hogy a másodlagos kijelzővel egybeépített tok a megszokottnál vastagabbá és nehezebbé teszi a készüléket. Emiatt nem annyira kényelmes zsebre vágni például. Tehát bizonyos kompromisszumokat azért megkövetel ez az extra szolgáltatás, de az is tény, hogy nem kötelező igénybe venni, hiszen a telefon gond nélkül használható magában is. Hogy valóban hozzáadott értéket jelent-e a másodlagos, tokba épített kijelző, arra egyértelműen igennel felelnénk. Bizony vannak olyan élethelyzetek, amikor kifejezetten jól jön egy extra képernyő, de az is tény, hogy azért idő kell, míg az ember megszokja ennek használatát, mikor készségszinten nyúl oda, ahova kell. Az első időszakban bizony gyakran előfordult, hogy maflán csak forgattuk a készüléket, ide-oda nyúlkáltunk, rossz helyen fogtuk meg.

Telefonnak szuper

Maga a V50 egyébként egy abszolút elit kategóriás mobil. A beépített hardver erős, a teljesítménye bőven elég a csúcsgrafikás játékok vagy nagy felbontású videók futtatásához és az akadozásmentes multitaskinghoz is. A fő kijelző 6,4 hüvelykes, felbontása 1440 x 3120 képpont, ami 538 PPI-s pixelsűrűséget jelent, ami remek érték, és a látványvilág is borotvaéles, minden részlet és finom átmenet tökéletesen látszik. A képernyő OLED technológiára épül, ennek révén a kontraszt végtelen, a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítése is megoldott, a fényerő pedig bőven elég ahhoz, hogy napfénynél is gond nélkül lehessen használni a terméket. 

A másodlagos kijelző szintén OLED, de valamivel kisebb, 6,2 hüvelykes és a felbontás is csak Full HD+, azaz 2220 x 1080 képpont. Azért ez még mindig nagyon jónak számít, és sok mobil ezt is elirigyelné. 

A készülékbe 128 GB adattárolásra szolgáló memória került, ami bőven elég a nagy appokhoz, videókhoz és rengeteg képhez. Az akkumulátor 4000 mAh kapacitásával viszont elégedetlenek voltunk. Ha szimpla telefonként használjuk, akkor nincs gond, hiszen az üzemidő elérheti a 13 órát is. Viszont a dupla képernyős módban már vannak problémák: A két kijelző alapból többet fogyaszt a megszokottnál, és általában a hardver is jobban pörög ilyenkor. Emiatt az üzemidő akár 7-8 órára is lecsökkenhet, ami nem számít valami fényes produkciónak.

5G

Mint a neve is mutatja, a mobil támogatja az 5G szabványt, amely minden korábbinál nagyobb adatátviteli sebesség elérését teszi lehetővé. Ez szuper, és tényleg új távlatokat nyithat a tartalomfogyasztásban, tartalom-előállításban és a játékok terén is, azonban egyelőre még nagyon korlátozottan használható ki az alacsony lefedettség miatt. Az mindenesetre tény, hogy az 5G a jövő, és ez a telefon már felkészült rá!

Kamera, hang

A kamerás funkció terén elsőrangúan teljesít! A hátlapon található egy 12 megapixeles standard modul mellett egy 12 megapixeles, 2x optikai zoomra képes telefotó kamera, illetve egy 16 megapixeles ultraszéles látószögű egység. Ennek révén igen sokoldalúan használható, és kiválasztható a legjobb opció attól függően, hogy mi a téma.

Kattintson a képre és nézegessen galériát arról, milyen fotókat készít az LG V50Forrás: Origo

Világosban, jó fényviszonyok mellett gyakorlatilag tökéletes fotók lőhetőek vele, és a kevés fényt, a sötétet is egészen jól tolerálja, bár ilyenkor azért már be-becsúszhatnak hibák. A videós tulajdonságai is figyelemre méltóak, hiszen lehetővé teszi 4K videók elkészítését másodpercenkénti 60 képkockás rögzítési sebesség mellett, nem hiányzik a remegést semlegesítő képstabilizátor sem, és persze a lassítás is bekapcsolható. A beépített hangszórója jó hangos, nagyjából ez a legnagyobb pozitívum, amit el lehet róla mondani. A steril, basszusmentes, dinamikátlan megszólalás miatt zenehallgatásra nem igazán alkalmas, de a filmekkel, játékokkal vidáman használható.

Elhozza a forradalmat?

Azt gyorsan leszögezhetjük az elején, hogy a dupla képernyős kialakításban van fantázia, és egy életképes alternatívának tűnik a mobilok evolúciós folyamatában. Az ötlet rendben van, és a megvalósítás is többé-kevésbé jól sikerült, bár azért a vastagságon és a súlyon lenne még mit faragni. Maga a telefon egy remek eszköz! A teljesítménye és a képernyője kiváló, átlagosan szól, az 5G támogatás révén pedig már a jövőre is felkészítették. Mindez nem biztos, hogy elég lesz ahhoz, hogy az LG-t visszarepítse a piac élvonalába, de az tény, hogy a vállalat bebizonyította, hogy jelen van, és életerős termékeket tud letenni az asztalra.
Még több információ a termékről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!